Diari La Veu del País Valencià
3 de juliol. De la tragèdia i la ignomínia a la reparació de les víctimes del Metro

Xavier Pérez / València.

3 de juliol de 2006. Aquest dia passarà a la història dels valencians com un dels més tràgics, dolorosos i que mai s’oblidarà. Aquell dia, en la corba de l’estació de Jesús bolcava un tren deixant 43 morts i 47 ferits. Aquest diumenge es recordaran aquests 10 anys de dolor, però també la ignomínia del Partit Popular i del Consell de Camps i Cotino que tractaren d’amagar la veritat i silenciar les víctimes i els seus familiars. Però també la justícia ha deixat silencis sense resposta en un procediment surrealista.

Però amb l’arribada del nou Consell, la seua primera acció va ser la reparació de la memòria de les víctimes i els seus familiars, acompanyada per una nova comissió d’investigació a les Corts que ha conclòs de forma contundent: ‘Camps i Cotino, responsables polítics de l’accident del metro’. Per altra part, l’estació on es va produir l’accident ha recuperat el seu nom ‘Jesús’ perquè el PP, amb una vergonyosa decisió, li va canviar per a silenciar aquesta tragèdia.

L’Associació de Víctimes del Metro del 3 de Julio (AVM3j) commemora aquest cap de setmana amb diversos actes per a recordar la tragèdia, que ha començat amb una mostra de fotografies i records de ‘desesperació, dubtes, silencis i preguntes sense resposta’, el desè aniversari de l’accident de metro, amb el propòsit de reflectir en imatges la història de la lluita d’uns ciutadans contra les institucions i així mostrar que “seguir lluitant és l’única reparació possible a tant de dolor”, segons l’AVM3J.

L’exposició ‘Deu anys en imatges’ s’ha inaugurat aquest dijous i romandrà un mes oberta al públic fins al pròxim 30 de juliol en la sala Lametro de l’estació de Colón de Metrovalencia, en un gest que la plataforma ha qualificat de “justícia poètica” en ocupar un espai de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV).

Amb més de 50 instantànies de xicotet i gran format signades per fotoperiodistes valencians, AVM3j ha il·lustrat “un camí que mai vam haver de començar” des que es van constituir com a associació per a exigir la depuració de responsabilitats en l’accident, però que estan “molt orgullosos d’haver recorregut”.

Corona la mostra una composició simbòlica formada per quatre seients d’un vagó del metro del mateix model que es va estavellar en la corba de l’estació de Jesús, cedits per FGV i encapçalats amb una pancarta amb els noms de les víctimes.

Tot açò està envoltat de cartells de deu anys de manifestacions, llibres, premis i diversos retalls de periòdics amb titulars tan simbòlics com ‘Les famílies viatgen a la corba de la mort’, ‘No pararem fins que se sàpiga la veritat’ o ‘El periodisme valent és necessari per a explicar injustícies’.

En la paret, un projector mostra amb imatges en ‘time-lapse’ l’espectacular diferència que va marcar la difusió de la reivindicació en el programa de televisió ‘Salvados’ de Jordi Évole en convertir en multitudinària la concentració mensual en la plaça de la de la Mare de Déu.

Al final del recorregut, una cronologia horitzontal retrata els deu anys de l’associació a l’estil d’un mapa de les línies de metro, en aquest cas amb quatre temàtiques: la mediàtica, social, política i judicial, al costat d’una última sense final per a les víctimes.

Solidaritat

Tots els assistents a la inauguració han pogut deixar la seua petjada en una pissarra en blanc per a donar suport amb una frase als familiars de les víctimes, amb lemes anònims com “Amb vosaltres he recuperat la confiança en l’ésser humà” o “Per vosaltres, AVM3j, i per ells: justícia i reparació”, a més de la de l’alcalde de València, Joan Ribó, que celebra la “tenacitat i constància” de la plataforma i assegura que “hi ha qui la compara amb les Mares de la plaça de Maig de Buenos Aires”.

Amb tot açò, i per a “deixar clar que les imatges sempre valen més que les paraules”, la presidenta de l’associació, Rosa Garrote, ha ressaltat que siga “precisament en una sala d’FGV on es repassen els deu anys d’història d’AVM3j és un gest de justícia poètica”.

Ha recordat que el 3 de juliol de 2006 “es van trencar les nostres vides, però no vam tenir més remei que sobreposar-nos” i començar a cercar unes respostes que els “van ser negades, per a així iniciar un camí en el qual han rebut el suport de ciutadans anònims, col·lectius veïnals i també d’agrupacions polítiques, estudiants i periodistes”.

“Tots aquests suports ens han donat forces per a seguir lluitant, per a seguir reivindicant que l’accident es va poder evitar i que va ser conseqüència d’una mala gestió”, ha manifestat, per a postil·lar que “ens hem demostrat a nosaltres mateixos que lluitar pel que creus sempre mereix la pena”.

Altres actes commemoratius

‘Deu anys en imatges’ coincideix amb la commemoració aquest diumenge 3 de juliol dels deu anys de l’accident, que AVM3j celebrarà en el jardí de la mateixa corba de Jesús on va ocórrer amb una ofrena floral acompanyada per música de dolçaines i muixerangues’, així com un discurs per a celebrar el canvi de nom de l’estació de Joaquín Sorolla-Jesús a simplement Jesús com reclamava l’associació.

Sobre aquesta decisió, una de les integrants de la plataforma, Leonor Gómez, ha denunciat que “ja era hora” i que “semblava que volien esborrar fins i tot el nom” de la parada de metro amb “l’única intenció d’oblidar-se del que havia passat”.

Creu que en l’últim any, des que van celebrar l’última concentració el 3 de juliol de 2015 en la plaça de la Mare de Déu, amb la creació de la comissió d’investigació sobre el sinistre en les Corts, “hi ha hagut reparació moral” amb 75 compareixences en sis mesos i “hem pogut veure la cara a Cotino i Camps i conèixer moltíssimes coses que ni sabíem”.

Comparteix

Icona de pantalla completa