Diari La Veu del País Valencià
Pren forma La Llei de Mecenatge valenciana que passarà per les Corts a finals de 2016
RedactaVeu / València

El Fes Cultura incloïa una de les demandes més esperades i ambicioses per a un territori com el valencià, amb una producció en matèria cultural, sobretot, però també esportiva i científica mesurada en gran quantitat. La qüestió del mecenatge estava recollit dins d’un dels set eixos bàsics del Pla, i la Conselleria l’acaba de presentar hui mateix sota el títol de Pla Valencià de Mecenatge i Patrocini #FesMecenatge. El conseller Vicent Marzà acompanyat pel secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, el secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miquel Soler, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga i el director general d’Esport, Josep Miquel Moya, han explicat en què consistirà un pla que necessita obligatòriament d’una legislació.

“#FesMecenatge és un pla per incentivar la inversió social i empresarial en matèria de cultura, però també de ciència i investigació i d’esport”, ha destacat el conseller Marzà qui ha afegit que “passem d’una llei fracassada i ‘desangelada’ anterior a una manera d’entendre el mecenatge que aprofita el potencial valencià en matèria de donacions, ja que som la cinquena autonomia en inversió en mecenatge i calen eines per a vehiculitzar-lo i potenciar-lo com el pla que hui presentem”.

El pla pretén dinamitzar l’activitat cultural, l’activitat esportiva i el desenvolupament de projectes en matèria de ciència i investigació. És per això que situa al centre d’actuació la participació ciutadana i dota d’instruments que faciliten l’aproximació entre els sectors implicats i aquelles persones disposades a contribuir al desenvolupament cultural del conjunt de la societat a través del mecenatge.

Un dels puntals de #FesMecenatge, han explicat, és “fer efectiva la col·laboració de la Generalitat amb altres administracions, amb les universitats públiques i amb altres entitats públiques o privades que tinguen entre els seus objectius el foment cultural, científic i esportiu”.

Les eines per a dur endavant aquest primer pla valencià de potenciació de donants per a activitats culturals, científiques i esportives se centren en el desenvolupament d’una nova Llei de Mecenatge valenciana efectiva. Per això, ara per ara cal una modificació de l’actual Llei de Mecenatge 9/2014 i dinamització del potencial valencià en relació al mecenatge.

“En l’àmbit estatal, fa anys que es reclama la creació d’un marc normatiu que regule les activitats de mecenatge pel fet que la major part de les mesures de tipus fiscal que es poden posar en marxa per a propiciar el mecenatge depenen del Ministeri d’Hisenda”, han introduït, ja que recorden que “l’actual Llei de Mecenatge valenciana es va crear l’any 2014, però no hi ha hagut cap desenvolupament normatiu”. En aquest sentit, el conseller Marzà ha incidit en el fet que “volem que la ciutadania participe en el procés de creació d’una nova normativa respecte al tema de les donacions. Amb la col·laboració de la Conselleria de Transparència crearem un fòrum ciutadà per acollir propostes i suggeriments per al desenvolupament de la nova llei, en especial dels sectors culturals, científics i esportius implicats”, ha destacat.

L’Oficina de Mecenatge i Patrocini

La nova llei inclourà la creació de l’Oficina de Mecenatge i Patrocini. Aquest organisme “serà registre d’entrada de les propostes d’actuacions als àmbits cultural, científic i esportiu que necessiten suport econòmic i, al mateix temps, dels oferiments de col·laboració per part de mecenes i patrocinadors”.

“Amb la posada en marxa de mesures relatives a cultura durant el primer any del govern del Botànic s’ha constatat que la despesa de les famílies valencianes en cultura ha augmentat considerablement en 2015”, ha comentat el conseller Marzà. Les dades indiquen que al territori valencià el consum cultural ha augmentat per damunt de la mitjana espanyola. Un 8,7 % en serveis culturals, tot i que la mitjana se situa en un 2,6 %. En llibres hem incrementat el consum en un 11 %, mentre que en la mitjana estatal s’ha incrementat un 4 %. “Concretament les valencianes i els valencians hem gastat 37,7 milions d’euros més en serveis culturals i 30 milions d’euros més en el sector del llibre”, ha detallat Vicent Marzà.

Un informe de l’Associació Espanyola de Fundacions sobre el perfil dels donants aporta més dades en eixe sentit: més del 7 % de les deduccions declarades en l’IRPF per activitats culturals a l’Estat van ser fetes per valencians i valencianes. “Som el cinquè territori de l’Estat en inversió en mecenatge. Per tant, hi ha un gran potencial valencià en aquest sentit que cal incentivar”, ha valorat el responsable de la Conselleria.

>

Aules taller de #FesMecenatge cultural a la tardor

Les primeres jornades informatives i de trobada que es realitzaran se centren en l’àmbit cultural. A la tardor el Palau de Les Arts de València, el Teatre Principal d’Alacant i l’Auditori de Castelló es convertiran en punts neuràlgics per a connectar els espais culturals de la Generalitat, els creadors i distribuïdors de la cultura amb mecenes potencials de l’àmbit empresarial a tots els nivells, així com mecenes individuals interessats a invertir en l’art, en activitats relacionades amb les arts escèniques, musicals o de l’audiovisual. Així mateix es fomentaran fórmules de micromecenatge vinculades a elements puntuals del patrimoni històric i a la implicació d’ajuntaments i entitats en defensa del patrimoni.

En aquest sentit, les presentacions aniran acompanyades per un audiovisual en anglès, valencià i castellà amb una explicació sintètica de #FesMecenatge cultural.

Comparteix

Icona de pantalla completa