Diari La Veu del País Valencià
Mariscal ha dissenyat el cartell de la Fira de Xàtiva amb un motiu rebel
RedactaVeu / Xàtiva

El reconegut artista plàstic valencià Javier Mariscal ha inaugurat la nova sala de premsa de l’Ajuntament de Xàtiva per a presentar el disseny del cartell de la Fira 2016. Per a l’alcalde, Roger Cerdà, es tracta de una jornada especial pel doble motiu d’aquesta presentació i per la presència d’un dels millors dissenyadors del panorama artístic actual.

El dissenyador s’ha mostrat “molt content i orgullós d’haver tingut l’ocasió de realitzar aquest cartell per a la ciutat. Xàtiva és una ciutat que sempre et toca la fibra i que té molta identitat”. Mariscal ha comentat que s’ha sentit molt lliure a l’hora de plasmar la seua obra per a la Fira.

La imatge de Felip V cap per avall, per al dissenyador, simbolitza una fita identitària: “aquesta rabieta tan simpàtica de girar el quadre, aquesta lluita de David contra Goliat, ha esdevingut un símbol de rebel·lia”. L’artista confessa que ha volgut dur a terme una versió molt simple del famós quadre d’Amorós que produïsca una ràpida identificació i que oferisca connotacions culturals.

Felip V mai havia estat motiu del cartell de la fira

Sobre la creació de Mariscal per a la Fira 2016, l’alcalde de la ciutat, Roger Cerdà, ha citat que “ja deia Renau que ‘un cartel tiene que ser un grito en cada esquina’. És per això que veiem encertat el motiu escollit, molt popular i que, estranyament, mai havia estat motiu del cartell de la Fira. La paleta cromàtica ha estat molt ben resolta, per tal que destaque entre els milers d’imatges que observem cada dia. Amb un cop de vista s’identifica la ciutat i el que s’anuncia”.

L’alcalde xativí ha explicat, també, que escollir Mariscal com a autor del cartell suposa “continuar amb la línia recuperada el 2015 d’ampliar la col·lecció d’art del Museu de Belles Arts amb firmes importants i valencianes, com ara: Valdes, Armengol, Boix, Mompó, Heras, Toni Miró o Genovés”. L’alcalde considera que amb l’aposta per Javier Mariscal “augmentem la nòmina de dissenyadors multidisciplinars, amb firmes de prestigi i, també, connectem amb la tradició dels anys 30 del segle XX on ja s’encomanava el cartell de Fira a dissenyadors de la talla de Mongrell, Soler, Pons o, fins i tot, un jove Renau”.

El primer edil ha qualificat la col·lecció d’art gràfic del museu com un referent, fins al punt que “si haguérem hagut de pagar cada original a preu de mercat la despesa haguera estat inassumible”.

Comparteix

Icona de pantalla completa