Diari La Veu del País Valencià
La Pobla Medieval d’Ifac, un jaciment arqueològic únic al País Valencià

Xavier Pérez / Calp.

El Museu Arqueològic d’Alacant del Govern Provincial d’Alacant (MARQ), en col·laboració amb l’Ajuntament de Calp i el Parc Natural del Penyal d’Ifac, dependent de la Conselleria d’Agricultura ha iniciat la 12a campanya d’excavacions arqueològiques en la Pobla Medieval d’Ifac, sota la direcció de l’arqueòleg del MARQ, José Luis Menéndez.

Els treballs se centraran en el recinte murallat de la Pobla, que es troba en greu deteriorament. En concret, en un llenç de la muralla nord, amb més de 12 metres de longitud i 5 metres d’altura i en la Torre de Guàrdia, ambdós sectors ubicats en les proximitats de la Porta d’Ifac, on es realitzarà una reintegració volumètrica de la fàbrica perduda per a evitar futurs afonaments i reforçar aquesta zona del recinte murallat.

Encara que el principal objectiu de la campanya se centra en els treballs de consolidació preventiva, la presència en el jaciment de l’equip arqueològic del MARQ permetrà continuar amb la documentació del sistema d’accés a la Pobla, ubicat en el sector oest del jaciment i descobert parcialment en les campanyes anteriors. Tres portes consecutives i un complex sistema d’accés converteixen Ifac en un jaciment de referència pel que fa a l’estudi dels assentaments posteriors a la conquesta cristiana durant els segles XIII i XI.

Enguany, els esforços se centraran a acabar de descobrir el corredor cobert d’accés a la Pobla que es troba entre les dos primeres portes d’ingrés i que de segur oferirà una informació vital per a l’estudi de l’organització interna d’aquest enclavament urbà construït a partir de l’any 1298 per Roger de Llúria, Senyor d’Ifac i almirall calabrès al servei de la Corona d’Aragó.

Així mateix, les tasques de documentació continuaran en el jaciment amb l’excavació de les últimes tombes localitzades en l’àrea de la necròpolis, un espai situat enfront de la façana de l’Església de la Mare de Déu dels Àngels, construïda entre els anys 1320-1340 per na Margarita, comtessa de Terranova i filla de l’Almirall Roger de Llúria, un dels edificis emblemàtics del jaciment i descobert pel projecte l’any 2008, amb una amplària de més de 10 metres i una longitud d’uns 30 metres.

Els treballs en la necròpolis aniran dirigits a acabar d’excavar l’àrea funerària que ha oferit fins a la data 55 tombes amb més de 85 inhumacions documentades entre les quals podem destacar la-T’1, que podria tractar-se d’un cavaller; la T-20, una gran tomba col·lectiva amb més de 16 inhumacions, la T-13, que possiblement pertanguera a un clergue o càrrec eclesiàstic ja que porta entre les seues mans un grial o copa litúrgica, la T-25, una tomba doble o la T-35, on va aparèixer una dona embarassada amb el seu fetus.

Per a la realització d’aquesta campanya, com ocorre des de 2008, el Govern Provincial d’Alacant ha firmat un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Calp per a repartir esforços que beneficien el futur desenvolupament del jaciment arqueològic, declarat Bé d’Interés Cultural l’any 2011 pel Ministeri de Cultura. Gràcies a aquest acord, que augmenta l’estreta col·laboració entre les dos institucions en els últims anys, 32 estudiants d’arqueologia, procedents de més de 15 universitats espanyoles, participaran en aquesta campanya d’excavacions.

Així mateix, el Parc Natural del Penyal d’Ifac participa posant les seues infraestructures i personal a disposició de l’equip del MARQ. Aquestes instal·lacions alberguen les àrees de laboratori i conservació preventiva per a l’organització del material arqueològic que aparega durant els treballs d’excavació.

Comparteix

Icona de pantalla completa