Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig ha dit que el País Valencià necessita el Corredor Mediterrani ‘com l’aigua’
RedactaVeu / ACN / València

La ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, ha remarcat, aquest dimarts, la “determinació” del govern espanyol de materialitzar les inversions que necessita el Corredor Mediterrani. Pastor ha fet aquesta referència durant el seu discurs d’inauguració del Moll de Costa del Port de València, on ha assegurat que el govern espanyol ha prioritzat l’eix “amb obres i no amb paraules” i s’ha mostrat convençuda que s’avançarà gràcies a la coordinació entre administracions i a la lleialtat institucional.

La ministra s’ha referit al Corredor Mediterrani després de les intervencions de l’alcalde de València, Joan Ribó, i del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que han reclamat més esforç i més concreció per part de l’estat. Respecte a això, Pastor ha dit que té “memòria recent” i ha defensat que, el 2011, no hi havia cap projecte al Corredor Mediterrani i que, en l’actualitat, l’Estat ha invertit 6.000 milions d’euros, ha finalitzat l’alta velocitat a Alacant i ha arribat a la frontera amb França. La ministra en funcions ha afegit que s’estan realitzant les obres d’implantació del tercer rail sense descartar que, en un futur, s’implante la doble via d’ample internacional.

A

Ana Pastor. Foto: EP.

Així mateix, ha avançat que el seu ministeri destinarà 34 milions a connectar, per via fèrria, el Port de Sagunt i que treballa per renovar la via Sagunt-Terol-Saragossa. Respecte a això, també ha afegit que, el 2017, si pot continuar al govern, una de les inversions prioritàries serà la renovació d’aquesta via.

Ximo Puig apel·la a la racionalitat i la conseqüència d’un model radial “fracassat”

Al seu discurs, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha dit que el País Valencià necessita el Corredor “com l’aigua” i que, des de les primeres reclamacions de l’eix mediterrani l’any 1919, “poc s’ha avançat”. Després d’exposar els indicadors econòmics i exportadors dels territoris per on ha de transcórrer el Corredor Mediterrani, Puig ha afegit que no hi ha cap criteri racional per a postergar la infraestructura i ha insistit a reclamar actuacions ràpides, “amb calendaris concrets i amb urgència”.

Ximo Puig. Foto: GVA.

A continuació, Puig ha dit que les infraestructures als ports no s’han de fer per a afavorir-ne uns per sobre dels altres i que les infraestructures que són imprescindibles per al País Valencià també ho són per al progrés de l’Estat espanyol.

Ribó reclama connexions “urgents” per no ser “espanyols de segona filera”

Moments abans de la intervenció de la ministra en funcions, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha retret Pastor que prioritze el Corredor Atlàntic i el Central al Corredor Mediterrani. Ribó ha indicat que la ciutat, i el País Valencià, necessita “urgentment” les connexions ferroviàries adequades amb el Corredor Mediterrani i que “els valencians no volen ser més que ningú però tampoc espanyols de segona filera”.

Foto: GVA.

“Parlar del Corredor Mediterrani és parlar de creació de llocs de treball”

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha aprofitat l’Acte de Defensa del Corredor Mediterrani, organitzat per UGT, per a exigir a la ministra Ana Pastor que prioritze “el Corredor Mediterrani perquè la posada en marxa d’aquesta infraestructura podria generar, en els pròxims 15 anys, 100.000 llocs de treball en els sectors productius i logístics de la Comunitat Valenciana”.

De fet, ha assenyalat que “cada dia que passa sense engegar el Corredor, suposa una pèrdua d’oportunitats per a les empreses, una menor rendibilitat dels nostres productes i una saturació de la xarxa viària. I, açò, no solament perjudica Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia, sinó tot l’estat”

La consellera ha lamentat que “el Govern d’Espanya haja decidit optar, tan sols, pel tercer rail, que deien que costava menys i era més ràpid d’executar”, ja que, no obstant això, “les obres avancen lentament tot i que haurien d’haver acabat el 2015”.

María José Salvador. Foto: GVA.

Mentrestant, ha recordat que quasi 2/3 de les exportacions valencianes es dirigeixen cap a Europa i que més d’un 50% de les nostres importacions provenen d’allí. No obstant això, amb prou faenes un 2% del comerç entre la el País Valencià i França es mou per ferrocarril, la qual cosa constitueix una assignatura pendent per a tot l’Estat espanyol.

El port de València no té connexió a la xarxa ferroviària

Tal com ha ressenyat la ministra de Foment, el port de València és el primer port de la Mediterrània en transport de contenidors, amb 4,6 milions d’unitats durant l’any 2015. A aquest fet també ha fet referència la consellera per tal de recordar que, tot i aquesta fita, el port no està connectat a la xarxa ferroviària. És per això que ha destacat que comptar amb una infraestructura que permeta estar prop dels mercats europeus resulta fonamental per a la competitivitat, per a la generació d’ocupació i riquesa i per a la millora de la qualitat de vida. En aquest sentit, Salvador ha dit que el major cost del Corredor és no construir-lo.

Per això, des de l’actual Consell es pretén que aquest “salt qualitatiu amb la resta d’Europa es conjugue, al mateix temps, amb un projecte de Comunitat com a territori modern que es convertisca en un pol d’atracció d’inversions productives, de comerç especialitzat i de majors oportunitats d’ocupació qualificada i, en suma, de generació de llocs de treball”.

Comparteix

Icona de pantalla completa