Diari La Veu del País Valencià
Una nova RTVV d’avantguarda, sense vicis heretats i de gran potencial econòmic

Xavier Pérez / València.

Les Corts Valencianes viuen hui un dels dies grans del poder legislatiu valencià amb el debat i aprovació de la nova Llei de Servei Públic de Radiodifusió i Televisió d’àmbit autonòmic i que comptarà amb els vots favorables de PSPC, Compromís, Podem i C’s.

La Veu ha parlat amb els diferents síndics dels grups parlamentaris del Botànic per analitzar aquesta fita que donarà pas a l’encesa de la nova Radiotelevisió Valenciana.

Manolo Mata, síndic del PSPV, es mostrava especialment satisfet després “del gran treball que hem fet, a les Corts, per a posar en marxa aquesta nova llei de la RTVV, una nova lei que fomenta la participació; que aposta per la independència; que és sostenible i democrática en la seua configuració i, que serà un abans i un després en les administracions públiques”.

Mata, sobre els ex treballadors de l’antiga RTVV, ha manifestat, a La Veu, que “la nova televisió renaix sense els vicis del passat, encara que es comptarà amb els extreballadors –en una borsa de treball– per a la posada en marxa de les emissions en proves. Quan es vegen les necesssitats de la nova televisió, el nou Consell Rector d’Administració serà qui decidisca, ja que les Corts no fan lleis per a contractar personal.”

Per últim, Manolo Mata ha assegurat que, en agost, “les ratlles en la televisió de cada casa ja no estaran”.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha manifestat a La Veu que, amb l’aprovació de la nova llei de RTVV, comença “una nova etapa per als valencians, la seua llengua i la vertebració territorial que farà oblidar la negra etapa del PP al capdavant de l’antiga televisió”.

Ferri ha destacat que la llei que s’aprovarà, aquest dijous, “és la més avançada de l’Estat, amb pesos i contrapesos perquè cap poder polític puga dirigir la tele com feia el PP”.

“També estem especialment contents perquè la llei deixa clar que la llengua vehicular haurà de ser el valencià i, fins i tot, especifica que el 50% de les cançons cantades a la ràdio hauran de ser en valencià”, ha afirmat el síndic.

Motor de l’economia

Per altra banda, Ferri ha afegit que “incloem moltes mesures perquè la nova ràdio i televisió siguen, també, un motor per a tot el sector audiovisual valencià, una indústria que pot generar milers de llocs de treball”.

Sobre la situació dels extreballadors de l’antiga RTVV, Ferri ha assenyalat que la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació posarà en marxa una borsa de treball per mèrits per a les contractacions temporals de les emisions en proves, on es valorarà com a “mèrit diferenciat” haver treballat en l’antiga RTVV, haver accedit mitjançant procés selectiu i l’antiguitat. Aquestes contractacions laborals amb caràcter temporal s’autoritzaran fins que s’escometa la provisió definitiva de places.

Mata, Muñoz, Ferri i Montiel en una comissió en les Corts.

Ferri ha incidit sobre les queixes del Comité d’Empresa i ha dit que el Consell “sí que ha escoltat els treballadors” i, alhora, ha recordat que el “fulminant” tancament per part de Fabra de Canal 9 ha dificultat la posada en marxa d’un nova llei, amb un recurs en l’Audiència Nacional.

Per la seua banda, Antonio Montiel, portaveu del grup Podem a les Corts Valencianes, assegura que està satisfet amb el treball fet amb l’anomenada Llei de Servei Públic de Radiodifusió i Televisió d’àmbit autonòmic que es votarà hui al ple de les Corts. Aquesta declaració i d’altres, les ha fetes a una compareixença davant la premsa, en què ha concretat la posició del seu grup amb la nova llei.

A l’acord del Botànic es va convenir que Podem es faria càrrec de la comissió parlamentaria sobre RTVV i, després de sis mesos de treball, Montiel ha manifestat que s’havia fet una bona llei, de la qual ha destacat, en primer lloc, la seguretat jurídica que aportava. “Per a nosaltres, com a partit, el tema d’RTVV era una bandera perquè era un tema essencial per recuperar la identitat i l’autoestima. A més, pot ser un motor econòmic”.

Preguntat pel tema dels extreballadors de l’antiga RTVV, Montiel ha expressat que “volem anar més enllà del debat ‘oposició o no oposició’. Proposem una reflexió més ampla, pensem que hi va haver un ERO brutal, arbitrari, i és cert que hi ha hagut un exercici molt difícil. Pensem que es podria haver esgotat la via del diàleg amb els extreballadors. Amb el tema dels extreballadors, sempre hem intentat, amb negociacions, que acabara en una solució negociada. Els treballadors no són els culpables del que va passar a RTVV”.

Comparteix

Icona de pantalla completa