Diari La Veu del País Valencià
PSPV demana a Cañizares que anul•le la missa ‘per l’ànima de Franco’
RedactaVeu / València

El grup socialista en les Corts Valencianes ha sol•licitat a l’arquebisbe de València, el cardenal Antonio Cañizares, “que no duga a terme la celebració de l’eucaristia per l’ànima de Francisco Franco”, prevista per a aquesta vesprada en la Catedral de València.

Per la seua banda, l’Arquebisbat ha apuntat que la iniciativa de sufragi -que és una petició per a resar i no un homenatge, apunten- l’ha realitzat un particular “i el Dret Canònic no preveu la figura del veto”, al mateix temps que ressalten “la defensa de la democràcia” que realitza el cardenal Cañizares.

“Ni pertinent ni oportú”

La diputada socialista Mercedes Caballero ha sol•licitat “per respecte a la ciutadania” que l’Església no faça esment exprés durant la celebració de la missa a la memòria del dictador, “ja que en cas contrari seria una provocació i un afront molt greu a la ciutadania”. “Dins del respecte que mereixen les creences de qualsevol valencià, no és pertinent ni oportú que l’Església enaltisca, i menys un 18 de juliol, la figura de qui va provocar, va encoratjar i va desenvolupar la contesa civil espanyola”, ha apuntat la dirigent del PSPV.

Caballero ha insistit que “no pot utilitzar-se la fe cristiana per a tornar a reobrir velles ferides de la memòria d’aquest país ni per a posicionar la institució en el debat polític”. “Les misses per l’ànima dels catòlics se celebren el dia de l’aniversari dels seus decessos, per la qual cosa si Cañizares aprofita hui la litúrgia per a pregar per l’ànima del dictador estarà contribuint a enaltir el Colp d’estat del 36”, ha assegurat la diputada del PSPV, qui ha demanat a Cañizares que no esmente a Franco durant la celebració de la missa.

A més, els socialistes han aprofitat per a instar el Consell al fet que en la Llei de Memòria Democràtica que s’està redactant “s’incloga entre el seu articulat la prohibició expressa d’aquest tipus d’accions”.

Per la seua banda, l’Arquebisbat de València ha fet públic un comunicat en el qual explica que “la iniciativa del sufragi -que no implica un homenatge- s’ha realitzat per un particular”. I afig que en el Codi de Dret Canònic no existeix la figura de veto, és a dir, “no es poden rebutjar les peticions de sufragis”. La institució recalca que, “abans de res, ha de quedar manifestament clar la defensa de la democràcia de l’arquebisbe de València, Antonio Cañizares, no ja en aquests temps on no pot haver-hi qüestionament possible, sinó en els difícils anys de la transició democràtica, en la qual va ser testimoni directe i actor de la labor que van realitzar tant els homes d’Església com els actors polítics del moment, en favor de la conciliació de tots els espanyols”.

Respecte a les intencions de les misses, precisen que un sufragi és una petició per a resar pels fidels, vius o morts, és a dir, “en cap cas implica un recordatori ni un homenatge, ni qualsevol altra interpretació”. L’arquebisbat, afigen, no intervé en l’organització de la parròquia ja que “l’Oficina de la Catedral és autònoma, i per tant l’Arquebisbat és alié a l’organització que es condueix directament com en la resta de parròquies de la Diòcesi” i “no competeix l’Arquebisbat decidir ni intervenir en les activitats ordinàries de les celebracions que s’hi duguen a terme”.

“Cal aclarir que ni l’Arquebisbat ni l’Oficina de la Catedral han proposat, organitzat ni intervingut, i que qualsevol informació que pose en dubte la defensa de la Diòcesi de València de la democràcia, només pot ser malintencionada, i constitueix una falsedat”, conclouen.

Comparteix

Icona de pantalla completa