Diari La Veu del País Valencià
L’extreballador de Canal 9 Josep López presidirà la nova Corporació Valenciana de Mitjans
RedactaVeu / València.

Aquest matí, a les Corts Valencianes, s’han registrat els membres del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, nom amb el qual es denominarà, a partir d’ara, l’antiga i extinta RTVV. S’ha confirmat el nom del periodista, extreballador i afectat per l’ERO, Josep López Álvarez, com la persona proposada per les Corts Valencianes per presidir la nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació. López Álvarez havia estat corresponsal a Brussel·les i membre del Consell de Redacció i havia format part de la plantilla de Canal 9 des de les primeres emissions.

Així, Rosa Serrano, Mar Iglesias i José Sáez treballaran juntament amb Josep López, tots ells proposats pels grups, tret del PP, que no s’ha sumat a l’acord i ha registrat els seus escrits de candidatura, tot i que “no compleixen amb els requisits de la llei aprovada la setmana passada, perquè s’exigeix la signatura de dos grups parlamentaris per a les candidatures al Consell Rector”, ha puntualitzat el síndic de Compromís Fran Ferri. No obstant això, ha apuntat que “la resta de grups han decidit incloure el candidat triat pel PP per al Consell Rector, Vicente Cutanda”.

Josep López Álvarez ha comptat amb el consens dels grups parlamentaris en Les Corts PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans. El PP no ha participat del pacte, ja que ha considerat, entre altres motius, que se li ha enviat la proposta amb poc temps d’antelació.

“Un home de la casa amb molt de prestigi” que serà “un bon president”

La iniciativa ha partit del PSPV, el portaveu del qual, Manolo Mata, ha destacat que es tracta “d’un home de la casa, amb molt de prestigi en el món de l’audiovisual”. En similars termes s’ha pronunciat el síndic de Compromís, Fran Ferri, que ha lloat la trajectòria de López Álvarez i ha confiat que serà “un bon president de la nova corporació”.

Segons estableix la Llei del Servei Públic de Radiodifusió i Televisió d’Àmbit Autonòmic, que publica hui el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV), la Presidència de la Corporació, que implica també la del Consell Rector, serà triada per Les Corts i coincidirà, temporalment, amb l’elecció de les persones del Consell Rector que corresponga nomenar o renovar, el mandat de les quals serà de sis anys.

Així mateix, cada grup parlamentari ha presentat un candidat per al Consell Rector, que és el màxim òrgan de govern i administració de la Corporació, d’acord amb la nova llei de RTVV.

Aquest Consell Rector estarà compost per deu membres, entre ells el nou president. En concret, cinc integrants seran designats per Les Corts; una altra, pel Consell de la Ciutadania; dues persones més, pel Consell Audiovisual de la Comunitat; una altra proposta, pels treballadors de la Corporació, i una última triada per les Corts per a ocupar la presidència a proposta del Consell Audiovisual Valencià.

D’aquesta manera, el PSPV ha proposat Vicent Vergara; Compromís, Rafael Xambó; Podem, María Lozano; Ciutadans, Pepe Martínez, i el PP, Vicente Cutanda. Així mateix, com a membres provisionals han sigut designats Raquel Piqueras, Mar Iglesias i Rosa Serrano.

Segons ha lamentat el síndic socialista en Les Corts, Manolo Mata, encara que s’han presentat candidatures, no hi ha hagut consens en l’elecció dels membres del Consell Rector, ja que el PP “s’ha despenjat de l’acord en l’últim moment”. Mata ha ressaltat que, encara que s’han apurat els terminis per a cercar persones de consens, “el resultat és que ara tenim una proposta de consell absolutament professional i en la qual estaran representats no solament tots els grups polítics, sinó també el sector audiovisual, grans especialistes i persones que coneixen a la perfecció RTVV”.

Per la seua banda, el síndic de Podem, Antonio Montiel, ha lamentat la decisió del PP però ha assegurat que “espera i desitja” que els ‘populars’ reconsideren la seua posició.

Finalment, la portaveu del PP, Isabel Bonig, ha criticat que la proposta amb el nom de López Álvarez i de la resta de membres del Consell Rector l’han rebut cinc minuts abans que acabara el termini. “Si açò comença ja així, el Partit Popular haurà de dir que comença la censura en la nova RTVV”.

Estructura de la Corporació

La nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació dependrà de Presidència de la Generalitat Valenciana i comptarà amb un Consell Rector, un Consell de la Ciutadania i un Consell Professional. La direcció general de l’ens serà escollida mitjançant un concurs públic.

El Consell Rector, màxim òrgan de govern, comptarà amb un president i un director general i estarà integrat per 10 persones (cinc a proposta de les Corts Valencianes, dos a proposta del Consell de la Ciutadania, una del Consell de l’Audiovisual, una pels treballadors, així com el president, nomenat per les Corts a proposta del Consell Audiovisual).

Així mateix, el Consell de la Ciutadania estarà integrat per 21 persones escollides pels grups i col•lectius socials així com periodistes, productors, actors, guionistes, publicistes, els sindicats i patronal, universitats, associacions cíviques, el Consell Valencià de Cultura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Federació Valenciana de Municipis, entre altres. Aquest consell assessorà el Consell Rector en continguts i programació.

La Corporació comptarà amb un Consell d’Informatius, òrgan intern de participació dels professionals i tindrà com a objecte de vetllar per la independència, objectivitat i veracitat.

El Consell Rector cessarà si hi ha desviació del dèficit de més del 10%

Un dels elements significatius de la llei és la previsió de cessar el Consell Rector si es produeix una desviació igual o superior al 10% del dèficit pressupostari previst. Així mateix, es preveu que cessen si disminueix en més del 25% els ingressos propis previstos al pressupost anual de la Corporació, excepte causa justificada.

Comparteix

Icona de pantalla completa