Diari La Veu del País Valencià
El govern valencià aprovarà un decret llei per a agilitzar el pagament de la renda garantida

RedactaVeu / València.

El ple del Consell aprovarà, el pròxim divendres, el Decret llei de Renda Garantida de Ciutadania amb l’objectiu de posar al dia la gestió dels expedients i agilitzar el pagament de les ajudes. Així ho ha anunciat, aquest dimarts, en roda de premsa, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.

La portaveu del govern del País Valencià ha exposat que, quan l’actual govern va prendre possessió, va heretar 19.224 expedients sense resoldre i un pressupost que va haver de ser revisat, de manera que van haver d’augmentar el personal a les direccions.

El decret llei estarà en vigor fins a l’aprovació de la nova llei, a finals d’aquest 2016, segons ha avançat Oltra, i permetrà que les direccions territorials esdevinguen “centres d’atenció directa” i funcionen “com si es tractés de la porta d’urgències d’un hospital”, amb substitucions, de manera immediata, del personal que estiga de baixa.

Oltra ha exposat que, al juliol del 2015, hi havia 13.527 expedients pendents de tramitar i 5.697 sol·licituds pendents de registrar, que feien un total de 19.224 expedients pendents. El pressupost del 2015 era de 29 milions d’euros, amb 27 ja distribuïts al juliol. La consellera ha remarcat que les primeres mesures van ser la introducció de dues modificacions pressupostàries, al juliol i al novembre, per un import total de 3,5 milions i l’increment del pressupost del 2016, fins a 39 milions, amb la consideració de crèdit ampliable.

Segons les dades de la Conselleria, a juliol del 2016, hi ha 13.837 titulars de la renda garantida, amb 20.811 beneficiàries i 34.648 persones destinatàries. Oltra ha dit que s’han actualitzat les llistes amb la introducció de 5.697 expedients i la resolució de 3.255, amb la direcció territorial d’Alacant posada al dia. Amb tot, hi ha 15.969 expedients sense resoldre, amb les direccions territorials de València i Castelló amb el major col·lapse.

El nou decret llei de renda garantida permetrà, segons ha explicat Mónica Oltra, que l’endarreriment de l’Administració en l’elaboració del pla familiar d’inserció no paralitze l’expedient i es tramite a partir dels dos mesos. Així mateix, quan s’aprove la sol·licitud, es realitzarà un seguiment de la unitat familiar per part dels serveis municipals.

Comparteix

Icona de pantalla completa