Diari La Veu del País Valencià
Sánchez, alcalde Requena: ‘Berasaluce vol encendre una guerra que no existeix al poble’
RedactaVeu / Requena

El darrer plenari de la Diputació de València va concloure amb una notícia que mai no hauria d’haver estat. El plenari, celebrat el mateix dia en què es complien 80 anys de l’inici de la Guerra Civil, comptava amb un punt del dia: retirar els honors al dictador Francisco Franco, com així va estar finalment. Això, que hauria d’haver estat una bona notícia, no ho va ser tant perquè el diputat del PP i exalcalde de Requena, Javier Berasaluce, va aprofitar una de les seues intervencions per arremetre contra una suposada “imposició del conseller Marzà” de “voler-nos obligar a estudiar valencià”. Berasaluce, entre altres coses va arribar a dir que “parlava en nom de totes les comarques d’interior i castellanoparlants”, i no dubtà en dir que “li parlaren en castellà per educació”, ja que assegurava “no havia entès” o “ho havia entès amb moltes dificultats”.

Davant les afirmacions de Berasaluce diversos diputats van intervenir, i fins i tot el president Jorge Rodríguez va dir que “ell tampoc no l’entenia si li parlava en castellà”, un fet que bellugà els populars de les cadires, creant incertesa i enrenou fins que van demanar una disculpa al president, la qual Rodríguez va declinar.

Hui a primera hora ha estat l’actual alcalde de Requena, el socialista Mario Sánchez, qui ha piulat a la xarxa social twitter: “Hola, l’alcalde de Requena sóc jo i no compartisc en absolut les declaracions de l’exalcalde del meu poble. Salutacions”.

En declaracions a aquest diari, Sánchez ha afirmat que Berasaluce “no parla en nom de totes les comarques d’interior, ni castellanoparlants”, preguntat sobre l’afirmació del diputat del PP, Sánchez ha afirmat que òbviament “a Requena estem a l’interior, però no som menys valencians que ningú”.

La conversa ha estat feta en valencià sense que l’alcalde haja mostrat cap mena d’incomprensió ni dubte, ans al contrari, Sánchez comprèn el valencià perfectament, i afegeix “jo tinc el mitjà de valencià, i vaig estudiar a la Universitat de València”, i de fet “quan estudiava, ací a Requena, el 99% triaven estudiar valencià”, i a més a més, “vèiem Bola de Drac, i miràvem Canal 9 amb total normalitat”.

Al remat, diu Sánchez que el que ha fet Berasaluce afirmant el que va afirmar al plenari, respon més aviat a una “guerra de polítics que a una cosa que estiga en el poble”, perquè afegeix, “no conec ningú que haja tingut eixe problema amb el valencià. El que passa és que al PP li agrada moure això, quan no hi ha res, trau la bandera del catalanisme com han fet altres vegades, com en el 94, només volen encendre una guerra que no existeix, que es desperten certes ferides que no existeixen”. Finalment Mario Sánchez ha volgut traure ferro a l’assumpte de la suposada “imposició de Marzà” i ha recordat, com es féu al plenari, les paraules del director general de política lingüística, Rubén Trenzano.

En acabant, se li ha preguntat a l’actual alcalde si realment Berasaluce no va estar capaç d’entendre el plenari, com va assegurar, a la qual cosa Sánchez ha respost que “ell fou un dels que, quan estudiàvem a Requena, estigué exempt d’estudiar valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa