Diari La Veu del País Valencià
‘La previsió de finançament per als bancs de llibres no garanteix la seua gratuïtat’

RedactaVeu / València.

La Confederació Gonzalo Anaya d’AMPA del PV ha denunciat que la previsió de Conselleria d’Educació per a finançar els bancs de llibres -publicada en un esborrany de resolució-, és “clarament insuficient” per a garantir la gratuïtat dels materials, amb la qual cosa, apunta, “l’administració incompliria el seu compromís amb les famílies i els centres”.

Segons la confederació, aquest esborrany estableix que es pagaran 160 euros com a màxim per alumne de 1r i 2n de Primària, cursos en els quals es reposen tots els materials. De 3r a 6è de Primària, el límit màxim és del 10%, calculat en funció de l’alumnat participant i d’un cost mitjà del lot estimat en 175 euros. Per a 1r i 3r d’ESO, el límit està en 41,7 euros per alumne, i en 2n i 4t en 100. “Aquest últim suposarà que les famílies hagen d’enfrontar un cost de més de la meitat dels llibres, ja que la LOMCE implica el canvi de quasi tots els manuals d’aquests dos cursos, el lot complet dels quals està establert per Conselleria en 278 euros”, assegura.

A més, apunta que “potser també les quantitats siguen insuficients en altres cursos”, en funció de les seues característiques concretes. En aquest sentit manifesta que hi ha alguns, per exemple, que han optat per quaderns escrivibles en quasi totes les assignatures “que ara han de canviar per complet per a poder entrar en un sistema de reutilització”. “En aquest cas estan els bancs de llibres ja creats fa anys, que tenen els seus materials amb la vida útil superada i molts descatalogats, amb la qual cosa el límit pressupostari unit al canvi que implica la LOMCE fa que en el seu cas el finançament es quede totalment escàs”, subratlla.

La Confederació critica que la Conselleria haja publicat una Ordre “parlant de gratuïtat de llibres” que ha suposat “un gran augment de treball i burocràcia per als centres”, al temps que “ha creat una expectativa econòmica en les famílies, moltes de les quals inclús tenen fills i filles repetidors que han deixat els seus llibres en el centre per a acollir-se a un banc que ara pot costar-los diners, tot i que podrien haver-se quedat amb els manuals que ja tenien”.

L’assumpte s’agreuja, segons les mateixes fonts, “pel fet que els centres no tenen clar quan pagarà Conselleria els llibres que s’hagen de comprar”.

En conseqüència, la Gonzalo Anaya demana a la Conselleria que rectifique en la resolució definitiva, augmente el límit, sobretot per a 2n i 4t d’ESO i tinga en compte les especificitats de determinats centres per a complir la seua promesa de gratuïtat dels llibres de text i perquè els bancs puguen ser una realitat amb continuïtat.

Comparteix

Icona de pantalla completa