Diari La Veu del País Valencià
Quart de Poblet ha designat els 8 noms de dona per a substituir els carrers franquistes

RedactaVeu / Quart de Poblet.

En maig, l’Ajuntament de Quart de Poblet anunciava un procés participatiu per a triar 8 noms de dona perquè substituïren els carrers amb denominacions franquistes i, aquest dimecres, en sessió plenària, es van acordar per unanimitat quins dels 8 triats pels veïns i veïnes substituirien cadascun dels carrers vinculats amb el franquisme. La proposta més votada va ser ’13 Rosas’, que serà la que substituïsca la denominació de ‘Conde Rodezno’.

La proposta havia sigut consensuada, prèviament, en el si de la Comissió Municipal de Memòria Històrica, presidida per l’alcaldessa, Carmen Martínez, integrada per un membre de cada grup polític amb representació en el ple i assessorada per cinc historiadors locals: Andrea Moreno, Pedro Gascón, Rosa Puig, Patricia Gascó i Cento Sancho.

Com a resultat de l’acord, l’opció més votada per la ciutadania, ’13 Rosas’, donarà nou nom a una de les artèries del municipi, el carrer ‘Conde de Rodezno’, “en un acte simbòlic de reconeixement, reparació i dignificació de les víctimes de la guerra civil i la dictadura” segons es pot llegir al comunicat difòs pel consistori.

Dones de Quart

Els dos carrers amb referències a dones de Quart de Poblet se situaran a l’entorn de l’avinguda Sant Onofre, centre neuràlgic i espai destacat en la vida del municipi, on podran ser més valorades i visibilitzades. D’aquesta manera, el carrer ‘Esteban Bilbao’ es convertirà en el carrer ‘Les Comares’, en homenatge a les comares Custodia Fabuel Jiménez i Carmen Fabuel Barbudo, mare i filla, que van exercir de matrones més de 30 anys al municipi; els seus noms apareixeran especificats en la placa identificativa. Per la altra banda, ‘Obispo Pildaín’ passarà a anomenar-se carrer ‘Salvadora Sancho’, en reconeixement a la “tia Salvaoreta”, que va regentar una escola infantil a Quart.

Margarita Salas, una de les científiques més destacades de la investigació espanyola i internacional, serà el nou nom del carrer ‘Antonio Iturmendi’ i Isabel de Villena, del carrer ‘Antonio Molle’.

Finalment, les referències més internacionals es reserven per a la zona del polígon industrial. Per tant, el carrer ‘General Lobo Montero’ passarà a anomenar-se ‘Teresa de Calcuta’; ‘Marie Curie’ substituirà el carrer ‘Sargento Provisional’, i ‘8 de març’, el carrer Ernesto García Raga.

Dos carrers més

A més d’aquestos carrers, hi ha altres dos afectats per la Llei de Memòria Històrica, en els quals la citada comissió de treball político-tècnica va decidir recuperar la toponímia tradicional. Així, el carrer ‘Baró de Càrcer’ torna a ser carrer ‘Paret de Piles’ i ‘General Ordaz’, carrer ‘Camí Mas de la Cova’.

Encara que no està afectat per la llei, hi ha un últim carrer que modificarà el seu nom. Es tracta de ‘Gerardo Paadín’ que recupera també la seua denominació de carrer del ‘Molí’, de manera que posa en valor l’històric Molí de la Senyoria de Poblet, segons es posa de manifest en el comunicat del consistori. En aquest cas, la decisió obeeix al compliment d’un acord adoptat pel ple de l’Ajuntament en la sessió de 28 de maig del 2013.

6 mesos amb les dues plaques

L’alcaldessa, Carmen Martínez, va explicar, aquest dimecres, que durant sis mesos es mantindran les dues plaques en els carrers afectats. Així mateix, atès que estem en període vacacional per a moltes persones, no es notificarà la modificació del nom fins a setembre.

Martínez ja va explicar en una reunió informativa als veïns i veïnes que l’Ajuntament s’encarregarà de donar trasllat del canvi de nom dels carrers a totes les institucions i organismes oficials, per la qual cosa les molèsties per a la ciutadania seran mínimes. No obstant això, va recordar que els que desitgen realitzar alguna consulta sobre aquest tema poden dirigir-se a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, situada en la planta baixa de l’Ajuntament.

Comparteix

Icona de pantalla completa