Diari La Veu del País Valencià
PSPV, Compromís i Castelló en Moviment acorden impulsar el valencià en l’administració
RedactaVeu / Castelló de la Plana

Els grups municipals Compromís, PSPV i Castelló en Moviment presentaran, en el ple ordinari del pròxim dijous 28 de juliol que celebrarà l’Ajuntament de Castelló de la Plana, una declaració institucional –presentada a proposta de Compromís– per a instar la Generalitat Valenciana “a impulsar el coneixement i l’ús del valencià en totes les administracions públiques i, especialment, en les entitats locals”.

En la mateixa també demanen que s’incorpore un perfil lingüístic en els treballadors dels ens públics, segons cada lloc de treball, i que es garantisquen els drets lingüístics de tots els valencians i valencianes i la vinculació jurídica del funcionariat.

Igualment, acorden assumir la proposta que, en aquest sentit, ha acordat el Consell de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, així com el model d’informe sobre la incorporació del perfil lingüístic en relació als llocs de treball.

L’Ajuntament de Castelló recorda, en el seu comunicat, que l’article sisè de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix que el valencià és la llengua pròpia de la Comunitat i que és oficial igual que ho és el castellà. També assenyala el dret de tots a usar-lo i a no ser discriminats pel seu ús, així com el fet que la Generalitat garantirà l’ús normal i oficial amb l’adopció de les mesures necessàries.

Impuls de la llengua en les administraciones públiques

El portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ja va anunciar aquest passat dissabte en un comunicat que la coalició anava a portarà al proper plenari municipal, a través d’una declaració institucional, una proposta per a impulsar el coneixement i l’ús del valencià en les administracions públiques, amb la qual volia destacar “la defensa dels drets lingüístics de tota la ciutadania”.

Segons García, en la declaració, es reivindiquen peticions com, per exemple, que “s’impulse el coneixement i l’ús del valencià en totes les administracions públiques i, especialment, en les entitats locals com a entitats més properes al ciutadà; impulsar la incorporació d’un perfil lingüístic, atenent a les funcions i característiques de l’acompliment de cada lloc de treball; que les entitats locals incorporen, en la seua Relació de Llocs de Treball (RLT), el perfil lingüístic com a requisit substancial que, atenent a les característiques de cada lloc, garantisca els drets lingüístics del veïnat i la vinculació jurídica del funcionariat”.

Foto: Ajuntament de Castelló de la Plana.

A més, en la declaració, es vol “assumir la proposta que, en aquest sentit –de garantir el drets lingüístics–, ha acordat el Consell de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, així com el model d’informe sobre la incorporació del perfil lingüístic en la relació de llocs de treball”.

La declaració institucional que es tractarà en el ple d’aquest pròxim dijous, dia 28 de juliol, subratlla que l’article 7 de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià estableix que “el valencià és llengua pròpia també de l’Administració local”, i l’article 5 diu que “l’Administració adoptarà les mesures que calguen per a impedir la discriminació de ciutadans o activitats pel fet d’usar qualsevol de les dues llengües oficials, així com per a garantir l’ús normal, la promoció i el coneixement del valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa