Diari La Veu del País Valencià
Llull i llum de la mà de Borja Penalba i Laura Borràs. Vídeoentrevista

Mariola Nos / Vinaròs.

Una nit molt especial la que es va viure el divendres passat a la plaça de l’Ajuntament de Benicarló. El regidor de Cultura, Josep Barberá va apostar, gràcies a la col•laboració de l‘Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Acció Cultural del País Valencià i la Institució de les Lletres Catalanes, per organitzar amb motiu de l’exposició “La desmesurada vida de Ramon Llull en els 700 anys de la seva mort, un vermut lul•lià i concert a càrrec de Borja Penalba i Laura Borràs, que vaig tenir honor de presentar a les 150 persones que van acudir a l’acte i que copa de vi en mà, van viure emocionats. No podia ser menys.

A recordar que el 2016 és nomenat “Any Llull“, en commemoració del 7è centenari de la mort de Ramon Llull, un dels escriptors i pensadors més destacats de l’Edat Mitjana. No sols dels territoris de parla catalana, sinó de tota la tradició europea. Els seus amplis interessos van afavorir que fes aportacions remarcables en tots els àmbits del saber de la seva època, que van des de la filosofia i la teologia, fins al dret, la medicina, l’astronomia, la retòrica o la lògica. Al mateix temps, va produir una sòlida obra literària, que se situa just als inicis de la tradició literària catalana, i que inclou títols emblemàtics com el Blanquerna —amb el Llibre d’amic e amat—, el Llibre de les bèsties o el Llibre del gentil.

Però, i manifestat, per Joan Santanach, comissari de l’Any Llull, L’Any Llull, alhora que vol acompanyar els congressos, les publicacions i la resta d’activitats acadèmiques que s’han preparat, té com a objectiu prioritari difondre l’obra i el personatge més enllà del clos de la universitat i de la discussió erudita. D’aquí la necessitat d’impulsar iniciatives que aproximin Ramon Llull al públic general. Amb aquesta finalitat s’han editat les obres més significatives en versions assequibles i s’han fet traduccions a altres llengües. Així mateix, durant l’Any Llull s’impulsen tot un seguit de projectes, en múltiples formats i llenguatges (audiovisual, teatral, expositiu, musical), que han de contribuir a explicar el pes i la importància que Ramon Llull ha tingut al llarg dels segles, i el paper que encara avui pot exercir.

I va estar precisament dins d’aquest context d’aproximació a Llull, el que va portar el músic valencià Borja Penalba i a Laura Borrás, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, a elaborar un recital en el qual els poemes de Llull es donaven la mà amb autors de la cançó catalana que també ens parlen de l’amor i el desig. Un recital que ells mateixos van qualificar, divertits, d'”estrena mundial” i que els que va suposar tot un repte. Una aposta valenta que va acabar transformant el seu recital “Dos amants com nosaltres” en el vermut lul•lià per parlar de Llull, de la seua idea de les relacions i les interconnexions per connectar-lo amb la nostra contemporaneïtat a partir del ‘Llibre d’Amic e Amat’ i a partir d’una selecció de versicles, que van anar explicant i connectant Llull amb Verdaguer i Vinyoli però també amb Joan Vergés, Blai Bonet, Maria-Mercè Marçal i fins i tot amb Roc Casagran. Un joc d’enllaços que va emocionar a tot l’auditori.

I és que Borja i Laura són així, tot passió. Ho vaig dir en la presentació i ho reitero.

Laura i Borja són persones llum. Ho vaig saber quan els vaig conèixer (que va estar per separat) i ho he corroborat al llarg del temps seguint les seves trajectòries i la seua manera de fer. Crec que, el fet d’acabar treballant junts, era inevitable. Incansables i perfeccionistes, malbaraten passió en tot el que fan i el que fan, ho fan extraordinàriament bé. Tal com va succeir en Benicarló.

Tot un goig de llum i Llull.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa