Diari La Veu del País Valencià
La Caixa Popular, una cooperativa de crèdit ‘alternativa’ amb un 32% de beneficis
Sixto Ferrero / RedactaVeu / València

La Caixa Popular ha fet públiques les xifres aconseguides en el darrer semestre, unes dades que “consoliden” la cooperativa “com a referent del sistema financer valencià”. Segons feien públic, a través d’un comunicat, “la cooperativa de crèdit ha tancat el primer semestre del 2016 amb un benefici de 3,37 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 32% respecte de l’any anterior, una ràtio sobre ATM (ROA) del 0,45”.

En aquest sentit, anunciaven que els dipòsits se situen en “1.305 milions d’euros”, la qual cosa representa “un augment de l’11% en comparació amb les dades del 2015”. Mentre que el marge d’interessos s’ha situat en “15,62 milions d’euros, amb un increment del 15%, el marge brut ho ha fet en 23,33 milions d’euros, un 17% més que l’obtingut l’any anterior. A més, el marge (abans) de provisions està en 10,67 milions d’euros, la qual cosa suposa un creixement del 20%”.

Paco Alòs, responsable de Relacions Institucionals i Responsabilitat Social, declarava, a aquest diari, que l’entitat “té una sèrie de valors i, per això, “continua en la línia d’oferir finançament a les empreses, comerços, autònoms i famílies valencianes”. Per exemple, segons avançaven en el comunicat, les inversions crediticies “es van situar en 830 milions d’euros, la qual cosa implica un augment del 8% respecte al 2015”, i les dotacions al Fons d’Insolvència, de 4,52 milions d’euros, suposen un descens de la morositat i situen el ràtio de mora en un 8,27%”; per això, Caixa Popular “continua la política de gestió d’ajustos en despeses i millora de la competitivitat. La cooperativa de crèdit ha aconseguit que la ràtio d’eficiència estiga, a 30 de juny, en el 54,24%”, un aspecte que Alòs destacava, ja que, dels beneficis, “una part es destina a la formació i altra es reinverteix en l’empresa per a enfortir l’entitat, generar més capital i obrir més oficines”; al remat, es tracta de “millorar l’empresa com a tal, perquè el que fem és reincorporar els beneficis i, per això, tenim una solvència superior a l’exigida pel Banc d’Espanya”. Posa com a exemple, en aquest mateix sentit, que en aquest temps d’inestabilitat econòmica i laboral, la Caixa Popular “no ha fet gent al carrer, n’ha incorporat”. Les xifres publicades parlen d’un augment, en el últim semestre, de dues oficines i de 22 persones més. Alòs, a més a més, afegeix que la cooperativa està incorporant les fonts renovables d’energia per al funcionament de les oficines, però per un absolut convenciment”, declarava a La Veu.

“Un equip humà” per a més clients

Caixa Popular “compta amb uns valors que comparteix amb altres cooperatives, associacions o entitats socials, a les quals dóna suport”; però, a més a més, es congratulen pel fet que la societat s’adone d’aquest tret diferencial de la caixa valenciana, “cada vegada són més les persones que aposten per una banca cooperativa i propera a les persones”; per això, a hores d’ara, l’entitat afirma que “ha aconseguit els 173.000 clients”. Per a atendre’ls, la cooperativa de crèdit compta amb una xarxa de 67 oficines repartides per les principals poblacions de les comarques valencianes. L’entitat continua el seu pla d’expansió i el 2016 ha obert tres noves oficines a Xiva, Sagunt i Olocau. A més, ha traslladat tot el negoci de Quart de Poblet a l’oficina situada al C/ Pizarro i ha tancat l’oficina del C/ Tribunal dels Aigües de la mateixa localitat.

“El creixement de l’entitat també s’ha reflectit en l’equip humà” indiquen. Caixa Popular ha generat 22 llocs nous de treball, amb una plantilla total de 335 persones, on la majoria són socis de treball de l’entitat, és a dir, propietaris d’aquesta”.

Un fons social amb valors cooperativistes compartits

“El 10% del fons social el destinem a potenciar el cooperativisme, a la formació i a ajudar a millorar els elements socials dels valencians”, explica Alós. “Ens centrem en accions que tenen a veure amb els nostres valors”, els quals estableixen un decàleg que els porta a col·laborar amb organitzacions com Creu Roja, Càritas, Intermón i altres com Àmbit.

En el món de l’associacionisme, entren de ple “perquè som una cooperativa” afegeix Alós. Col·laborem amb un projecte a l’Horta Sud formant directius de les associacions, intentant enfortir la societat civil. Altra línia és el que fem amb Escola Valenciana per a fomentar el valencià, l’educació i la formació, on destinem molts recursos, sobretot a les cooperatives d’ensenyament”; però també a l’Horta Sud col·laboren en projectes per a fomentar l’ocupació però “des de la part social d’aquests”.

El grau d’implicació dels socis treballadors va més enllà d’atendre els clients. El grup de cooperació de Caixa Popular “donem un dia del nostre salari juntament amb un fons que posa la Caixa Popular”, sobre el qual, posteriorment, “fem una convocatòria oberta per a projectes solidaris en països tercers”; ara bé, tot plegat ha de tindre “un a filosofia cooperativista”. I, en el mateix sentit, destaca, també, els projectes interassociatius perquè “es presenten projectes però conjuntament amb altres associacions”. D’aquesta manera el que es pretén és “que es relacionen”, diu Alós i “crear xarxa”. Aquest tipus d’acció la promouen conjuntament amb el Grup Ugarte Automoció, amb 20.000 euros.

La pilota, les bases i les famílies

Amb l’esport amateur, en especial, amb el nostre autòcton, la pilota, “compartim valors, i a més, és una activitat que millora la societat”, diu Alós sobre el vincle amb l’esport i la caixa. En aquest sentit, des de la cooperativa valenciana es dóna suport a les escoles bases i a les lligues de promeses, ja que “ens importa donar suport als inicis i els acompanyem fins a les portes de la professionalització”.

“El ‘running’, on s’inclouen les curses populars, tractem que incloga un component social”. La Volta a peu a València “estigué a punt de desaparèixer”, recorda. Ara, dos anys després d’haver-se involucrat en la cursa, “volem que siga un referent valencià, volem que tinga un caràcter més familiar”. El món de les carreres és una activitat econòmica i col·lectiva que està en auge; per això, des de la Caixa Popular també donen suport al circuit de ‘running solidari a l’Horta Nord’, on, “a més de la part esportiva, hi ha un component social”. També “estem en ‘La Carrera de la Creu Roja’ sempre vinculant l’esport i la vessant social, el cooperativisme”. Tot relliga aquell decàleg de valors que esmentava Paco Alós al principi amb els projectes on la cooperativa de crèdit s’alia.

Comparteix

Icona de pantalla completa