Diari La Veu del País Valencià
Un estudi assegura que la xufa és afrodisíaca i augmenta la libido masculina

EP / València.

Un estudi publicat el setembre de 2015 pel Centre Nacional per a la Informació Biotecnològica d’EUA (NCBI) conclou que els tubercles de xufa tenen efectes afrodisíacs i que augmenten la libido masculina, segons ha informat la Denominació d’Origen Xufa de València en un comunicat.

L’estudi es va fer en ratolins i es va observar, en aquells als quals se subministrava xufa, un millor rendiment sexual i un increment en els nivells de testosterona respecte dels individus no tractats. Aquestes propietats també se citen en un article científic del 2011 on l’orxata apareix com a potent afrodisíac que es pot utilitzar com a estimulant sexual i per a la disfunció erèctil.

Segons la Denominació d’Origen, aquestes propietats afrodisíaques de la xufa ja es coneixien en el segle XII i estan arreplegades en el tractat d’agricultura ‘Kitabb al-Fallah’ (‘El llibre de l’agricultura’) d’Ibn al Awwam.

En aquest tractat mèdic, s’atribueix a la xufa, entre altres efectes, l’augment del semen genital. Segons el llibre, algun compost contingut en la Xufa de València i, per tant, també en l’orxata pot exercir aquesta funció.

Alguns científics atribueixen l’increment en el nivell de testosterona a la presència, en les xufes, de quercetina, vitamines i zinc, ja que, segons ells, tots aquests components han demostrat augmentar la producció de testosterona.

Uns altres, en canvi, indiquen que la clau estaria en un compost de la xufa denominat arginina, un tipus d’aminoàcid que, per acció de l’enzim òxid-sintetasa, es converteix en òxid nítric. És el vasodilatador que fa que augmente la vasodilatació en l’àrea genital i incrementa el flux sanguini en la zona.

Segons la Denominació d’Origen, aquests compostos estan en major quantitat en l’orxata elaborada amb Xufa de València que en altres elaborades amb xufes d’altres països, així que des del Consell Regulador recomanen “cercar el logotip que distingeix l’autèntica orxata de Xufa de València i gaudir de l’estiu”.

Comparteix

Icona de pantalla completa