Diari La Veu del País Valencià
A la Valenciana no tindrà grup parlamentari propi

L. Part / Madrid / València

El portaveu de la coalició ‘A la Valenciana’, Joan Baldoví, que ha comparegut aquesta vesprada -juntament amb la resta de diputats d’aquesta coalició integrada per Compromís, Podem i EUPV- en roda de premsa després de la seua trobada amb el rei espanyol en la ronda de consultes del monarca amb el distints partits per a proposar un candidat a la investidura del Govern estatal, ha manifestat que “si finalment Rajoy decideix que novament no es presentarà –a la investidura- perquè li donarem un no, entenc que les forces que diem no a la seua investidura tenim una obligació moral que és la de proposar una alternativa”. “El que no pot ser, i els ciutadans no admeten, és que diguem no i no presentem cap alternativa”, ha subratllat.

Segons Baldoví, la reunió d’aquest dimecres amb Felipe VI ha sigut “cordial” i el rei li ha comentat “les preocupacions que té qualsevol ciutadà davant una possible situació de bloqueig”. “Ens ha expressat la preocupació que el rellotge no comence a córrer, sobretot si previsiblement Rajoy manifesta la seua voluntat de no accedir a la investidura. Ens ha demanat la nostra opinió i li hem dit que si el senyor Rajoy ha expressat la seua voluntat de ser president del govern, demà –dijous- hauria de demanar al Rei que li encomanara poder presentar-se a la investidura”. “Entenem que siga difícil que isca, però la nostra obligació és no solament impedir que siga Rajoy, sinó també plantejar una alternativa”, ha remarcat.

Baldoví ha manifestat, davant les preguntes dels periodistes: “Crec que compartim tots les preocupacions que no agradaria la possibilitat d’arribar a unes terceres eleccions. Hem constatat la situació d’absolut bloqueig per totes les informacions que ens arriben. Si algú no fa un pas, inexorablement arribarem a les terceres eleccions. Passar tot l’estiu i que el rellotge no comence a córrer, formaria part de les preocupacions de tots els ciutadans i també del rei”.

El portaveu de Compromís també ha indicat que sobre la possibilitat que siga el líder socialista Pedro Sánchez qui done un pas endavant si és que Rajoy rebutja presentar-se al debat d’investidura: “Ho hauríem de parlar, però sí que som partidaris d’intentar totes les possibilitats. Entenem que ara és el temps de Rajoy, però si demà desisteix, s’han d’obrir altres alternatives i hauria de ser Pedro Sánchez qui moguera fitxa. Si ningú ho fa, entenem que ho hauríem de fer nosaltres”.

Baldoví ha recordat que “si ningú es mou del no, tenim una obligació moral de proposar una alternativa. Per tant, si el PSOE no es mou del no, moralment està obligat a proposar alternativa perquè si no, ens veurem abocats a unes terceres seleccions”, per la qual cosa, ha indicat: “Intentarem que hi haja acord i serem generosos a l’hora de propiciar-lo”. “O comencem a superar recels o açò no funciona”, ha conclòs.

Negativa de la Mesa del Congrés a un grup propi

D’altra banda, la Mesa del Congrés ha rebutjat la petició d’A la Valenciana de formar un grup parlamentari propi, com estava previst. Davant aquesta resolució, la diputada de Podem Àngela Ballester ha anunciat que presentaran un recurs davant el tribunal Constitucional.

“Ja vam dir que no depenia –l’aprovació de la constitució de grup parlamentari propi- del reglament i sí de la voluntat política. És una llàstima que tinguem una Mesa –del Congrés- de majoria conservadora, i és lamentable que les forces democràtiques no sàpiguen reconèixer la pluralitat que hi ha en aquest país amb la constitució d’aquest grup que representa la pluralitat de la ciutadania”, ha apuntat Àngela Basteller.

Comparteix

Icona de pantalla completa