Diari La Veu del País Valencià
València retira 25 honors i distincions relacionades amb l’exaltació de la Guerra Civil
RedactaVeu / ACN / València.

El ple municipal de l’Ajuntament de València ha aprovat, aquest dijous, la retirada dels honors i distincions de la ciutat atorgats en exaltació de la revolta militar que va originar la Guerra Civil, el conflicte bèl·lic pròpiament dit i la posterior dictadura. La mesura ha comptat amb el suport dels grups del govern municipal (Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú) i Ciutadans, que ha aclarit que el seu vot favorable ha sigut “en nom de la legalitat” i ha remarcat els informes favorables dels serveis jurídics municipals i de la Universitat de València. Per la seua banda, el PP s’ha abstingut, basant-se en la seua “postura coneguda” respecte a l’anomenada Llei de Memòria Històrica.

La regidora de Cultura, Glòria Tello (Compromís), ha estat l’encarregada de presentar la moció, tot lamentant que no haja sigut possible que tots els partits hagen anat junts en aquesta decisió. La proposta d’acord preveu la retirada de 25 honors i distincions de València, per a complir la legislació vigent pel que fa a la memòria històrica.

Des de l’equip de govern, el delegat de Participació Ciutadana, Jordi Peris (València en comú), ha defensat la memòria com a “dret fonamental de la ciutadania” i ha assegurat que “la cultura de la memòria és necessària per a una vertadera democràcia”.

Per la seua banda, la regidora Pilar Soriano ha recordat que la decisió adoptada va partir de l’alcalde Ribó que, quan estava en l’oposició, va plantejar la retirada del títol d’alcalde honorífic de València al dictador Francisco Franco. Finalment, la regidora de Cultura, Glòria Tello, ha assenyalat el treball “meticulós, seriós i rigorós” elaborat des del servei de recursos culturals de l’Ajuntament de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa