Diari La Veu del País Valencià
Una Batalla de Flors de rècords
Sixto Ferrero / València

Diu la història que l’inici de la Batalla de flors es remunta fins a les darreries del XIX, exactament l’any 1891. Aquell any, el baró de Cortes de Pallars, Pasqual Frigola Ahís, aleshores president de Lo Rat Penat per segona vegada, ideà i decidí incloure aquesta batalla dins de la Fira de Juliol, i se celebrà el darrer diumenge del mes.

Des dels inicis la cercavila de carrosses ha tingut lloc al passeig de l’Albereda del cap i casal i sempre ha tingut la finalitat de premiar la bellesa de les carrosses que comptaven amb millor ornamentació floral i tot seguit llançar-se clavells i repel·lir-los amb les raquetes (similars a les de bàdminton). Si en un primer moment es feia una primera volta per mostrar l’ornament floral i una segona per guerrejar amb les flors, actualment el protocol ha canviat lleugerament. Ara, desfilen les carrosses, es premien i en donar el senyal, mitjançant l’explosió d’una carcassa, comença la batalla de clavells. Hi ha doncs, una zona per desfilar i una altra per lluitar, essent un recorregut lineal que enguany, a més a més, ha sigut ampliat per tindre més capacitat d’assistència.

>

Si atenem la data d’inici i els seus promotors veiem de seguida que l’esdeveniment és un acte de manifestació burgesa, on els vehicles, els vestits i les despeses en ornamentació floral eren símptoma de poder econòmic, d’ostentació i puixança de l’època. Es diu que amb l’acte de barroquisme visual i olfactiu es volia homenatjar l’Horta de València, deslliurar-se de protocols de gent de bé i adinerada i celebrar l’arribada d’unes vacances les quals, aleshores, era quasi norma tindre-les en agost. Però, paulatinament, a mesura que la burgesia del cap i casal minvava, el poble acabà acollint l’acte, el qual tampoc mai ha acabat d’estar lliure de burgesia (Rita Barberà, una habitual de la batalla, és de família burgesa), fins a hui en què les comissions falleres i el mateix Ajuntament de València són els promotors de la fita. Els artistes fallers són els encarregats de dissenyar les temàtiques de les carrosses, donant-li al remat una aparença fallera, reforçada si més no per la presència de les Falleres Majors, la Cort d’Honor, falleres d’altres localitats, enguany amb presència de les falles de l’Horta Sud, les preseleccionades a fallera major,…

Pel que fa als vehicles han patit lleugeres modificacions, si abans eren carros de mitjana envergadura, hui s’han convertit en plataformes amb temàtiques al·legòriques, gropes, landós i cotxes lleugers, això sí, continuen fent servir la tracció animal, en aquest cas, els cavalls. El premi a la millor carrossa rep el nom de Premi Baró Cortes de Pallars, en honor al periodista, polític, escriptor i burgés d’Atzeneta del Maestrat que ara fa 125 anys va pensar en fer aquesta festa l’últim diumenge del mes de juliol.

Les xifres de la 125 edició.

Enguany hi haurà un total de 452 llotges, i per tant es calcula un aforament de 2.712 persones que superaran els 3.000 espectadors perquè cal comptar les graderies.

Pel que fa als vehicles, hi haurà 41 en total dels quals 32 són carrosses: 29 d’elles patrocinades per l’Ajuntament de València, 1 patrocinada per la Diputació de València, 2 carrosses de les falles de L’Horta Sud; hi haurà 3 landós i 6 cotxes lleugers.

El pressupost s’ha augmentat un 10% més respecte l’any 2015, i per tant s’hi destinaran 206.243 euros. D’aquests, 50.991,54 euros s’han destinat a pagar el milió cent vint-i-cinc mil clavells, segons es pot veure en la licitació (que inclou també el transport i entrega) que guanyà l’únic florista que s’hi presentà Miguel Galán Vicedo.

Els estris de la batalla.

El 1.125.000 de clavells (clavellons) han de ser de color groc i taronja. Aquests fan la funció de projectils, mentre que com a mesura dissuasiva, o de protecció, les falleres empren una raqueta molt similar a la de bàdminton decorada amb un folre de seda.

Una altra de les novetats d’enguany serà la possibilitat d’adquirir marxandatge de la Batalla de flors, una mena de record que va més enllà de l’aroma floral retingut en la memòria.

Samarreta commemorativa de la 125 Batalla de flors.

El recorregut.

Una de les novetats d’enguany és l’augment en 75 metres lineals del recorregut que albergarà la Batalla de Flors entre el Pont del Real i el Pont de les Flors. L’ampliació facilitarà ubicar 100 llotges més i per tant hi podran accedir fins a 600 persones més. Però, també això facilitarà la maniobra de les carrosses.

La fita.

Diumenge 31 de juliol a les 20h. Però, si no han pogut adquirir una entrada, ni per Internet ni als Jardins de Vivers, tal com anuncià Pere Fuset “hi ha contractada un senyal institucional, a més, s’emetrà en streaming a través de la web de la Junta Central Fallera i en les xarxes de l’Ajuntament i de Festes de València. En les xarxes socials s’utilitzarà l’etiqueta #125BatalladeFlors”.

Comparteix

Icona de pantalla completa