Diari La Veu del País Valencià
‘The National’ diu en portada que els catalans ‘marxaran d’Espanya amb o sense consentiment’
ACN / Londres

El rotatiu escocès ‘The National’ es fa ressò de la decisió del Parlament, que va aprovar dimecres les conclusions de la comissió d’estudi del Procés Constituent, i titula: ‘Catalunya a Espanya: marxarem amb o sense consentiment’.

El diari explica quina és la situació política actual a Catalunya a partir d’una entrevista amb el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, que assegura que “el govern català avançarà en l’exercici efectiu de la seva sobirania”, ja que “no hi ha hagut veus a Madrid favorables a trobar vies de negociació amb Catalunya”.

“El Parlament, com a símbol de la sobirania del poble de Catalunya, ha aprovat unes conclusions que s’han dut a terme seguint el mandat democràtic que els partits independentistes van rebre en les darreres eleccions”, explica Romeva i afegeix que aquest vot favorable del Parlament “respon a la voluntat dels catalans, expressada de forma pacífica i democràtica”. El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Internacionals i Transparència també es mostra crític amb “la contínua hostilitat que Madrid ha mostrat cap a les institucions catalanes” i el “menyspreu cap a la democràcia” que ha exhibit el govern espanyol.

Per això, apunta el diari, els catalans “desafiaran el Tribunal Constitucional” i “posaran en marxa el full de ruta cap a la independència”. “Vam dir des del principi que en un període de 18 mesos els catalans haurien de poder decidir si volien que Catalunya fos un nou estat d’Europa”, recorda Romeva i apunta que “el termini acaba l’estiu de l’any 2017”.

Romeva assegura que “tothom entén” que el procés independentista català “és irreversible”. En aquest sentit, creu que la comunitat internacional, i especialment “països com Escòcia, que tot i les diferències, té aspiracions molt similars a les de Catalunya”, entenen que Catalunya “té el dret de fer els passos que està fent” i que “necessita trobar el seu lloc legítim dins la UE i com a soci fort per la comunitat internacional”.

La premsa internacional es fa ressò de la decisió del Parlament

La decisió del Parlament de tirar endavant el full de ruta independentista no ha passat desapercebuda per la premsa internacional. ‘El moviment separatista a Catalunya reforça la batalla amb Madrid’, titula el britànic ‘The Guardian’ i explica que el Parlament “ha desafiat el TC aprovant un pla unilateral de desconnexió”. El mateix diari va publicar dimecres, abans de la votació al Parlament, una entrevista amb el conseller Romeva on desplegava el full de ruta independentista.

En una línia similar, l’agencia Associated Press diu que “els partits independentistes han aprovat una resolució per avançar cap a la secessió” tot i els “advertiments del govern espanyol d’emprendre accions legals”.

Per la seua banda, el diari econòmic francès ‘La Tribune’ titula que Catalunya “ha desobeït obertament Espanya” i apunta que “els independentistes moderats”, en referència a ‘Junts Pel Sí’, “han abandonat un dels seus ‘credos'” que era “la negociació amb Espanya” i han reconegut la “necessitat de recórrer a la via unilateral”. “El Parlament ha desafiat Espanya: endavant amb les lleis de la independència”, titula el diari italià ‘La Stampa’, que explica que la cambra catalana “desobeint expressament el TC, ha donat suport a l’informe final de la comissió” que defineix com “la base sobre la qual fundar un nou Estat”, afegeix.

El portuguès ‘Expresso’ explica que “Catalunya es compromet a tirar endavant el procés secessionista, amb o sense el suport de Madrid”, mentre que el diari rus ‘Prvada’ es fa ressò de la votació al Parlament, la qual consideren “una ratificació de la secessió de Catalunya respecte d’Espanya” i completen l’article amb els resultats de la votació i fent referència, també, al fet que Ciutadans i el Partit Popular abandonaren l’hemicicle.

Finalment, més enllà d’Europa, el prestigiós ‘Clarín’ argentí diu que l’aprovació per “avançar unilateralment cap a la secessió” obri la porta a la “desconnexió d’Espanya a través d’un referèndum independentista”.

Comparteix

Icona de pantalla completa