Diari La Veu del País Valencià
Rita Barberá més a prop del banc dels acusats
RedactaVeu / Agències / València / Madrid

La Fiscalia del Tribunal Suprem (TS) valencià ha sol·licitat a aquest tribunal que designe magistrat instructor i òbriga causa contra l’exalcaldessa de València i senadora del PP, Rita Barberá, per un presumpte delicte de blanqueig al grup municipal popular del consistori.

Segons fonts judicials, la Fiscalia del Suprem ha remès un escrit aquesta setmana a l’alt tribunal després que el jutjat número 18 de València enviés el passat mes d’abril la investigació sobre Barberá a causa de la seua condició d’aforada. El jutge instructor del cas Imelsa considerava que després de les al·legacions presentades per l’exalcaldessa seria “incoherent” no elevar exposició al Suprem, per ser l’únic competent per investigar i, si escau, jutjar Barberá. En l’escrit d’al·legacions, Rita Barberá reconeix que va fer un donatiu de 1.000 euros per finançar la campanya del 2015, però que aquest no va ser retornat en diners negres.

El magistrat considera que si tots els regidors, exregidors, assessors i exassessors que també van efectuar el pagament han estat interrogats i investigats, seria coherent que Barberá també ho fos. A més, incideix en la relació de l’exalcaldessa amb la persona que gestionava els comptes i assenyala que les explicacions de Barberá són insuficients per excloure la seua possible implicació.

En aquesta peça separada hi ha 47 persones imputades, així com el PP, imputat com a persona jurídica. El jutge investiga les donacions de 1.000 euros efectuades per regidors i assessors, quantitat que presumptament els hi era retornada pel partit en dos bitllets de 500 euros per blanquejar diners en efectiu de suposada procedència il·lícita.

Compromís exigeix a Rajoy que aparte a Rita Barberá del Senat

Compromís per València ha exigit aquest divendres al president del Govern en funcions i del Partit Popular, Mariano Rajoy, que aparte del càrrec de senadora, a l’exalcaldessa de València, Rita Barberá, després que la Fiscalia haja sol·licitat al Tribunal Suprem que òbriga causa contra aquesta per un presumpte delicte de blanqueig en el grup municipal del PP a l’Ajuntament de València, en el marc de l’operació Taula, derivada del cas Imelsa.

El grup Compromís a l’Ajuntament de València, en un comunicat, s’ha mostrat “indignat” pel “blindatge jurídic” que gaudeix l’actual senadora pel càrrec que ostenta. En aquest sentit, el portaveu d’aquest grup, Pere Fuset, ha subratllat que “València no pot suportar ni un minut més la taca de la corrupció del PP, que s’estén fins al Senat amb l’exalcaldessa Barberá”.

Segons el portaveu de Compromís Pere Fuset, “estem davant d’un delicte molt greu, el presumpte blanqueig de capitals, que porta implícit un altre delicte”. “D’on provenien aqueixos diners? La senyora Barberá i els regidors del PP exigien comissions a les empreses amb les quals contractaven des de l’Administració municipal?”, s’ha preguntat el portaveu de Compromís. El regidor ha exigit a Rajoy que “no blinde” a Rita Barberá des del Senat, perquè açò suposa fer “un ús indegut de les institucions, que estan per a representar a la ciutadania, no per a amagar de la justícia els presumptes corruptes”.

Finalment, ha destacat: “València és una ciutat de gent honrada i anem a fer l’impossible perquè tota aquesta gent no embrute el nom de la nostra ciutat i perquè retornen fins a l’últim cèntim de tot el que possiblement hagen robat o malgastat”.

La investigació per blanqueig de capitals a l’Ajuntament de València és una peça separada del cas Imelsa, en el qual s’investiguen contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions valencianes, com la Diputació de València (a través de l’empresa Imelsa); Ajuntament de València (a través de la regidoria de Cultura) i la Generalitat Valenciana (a través de l’empresa Ciegsa). La causa, que va nàixer a l’abril de 2015, està oberta per malversació, frau en la contractació pública, suborn, tràfic d’influències i blanqueig.

Comparteix

Icona de pantalla completa