Diari La Veu del País Valencià
Villores viu un gran Aplec dels Ports i passa el relleu a la Mata per a 2017
Sixto Ferrero / Villores-València.

A les 20h de la vesprada es posa punt i final a l’Aplec dels Ports 2016 que ha acollit Villores al llarg de tres dies amb un seguit d’activitats de tota mena, des de musicals fins a expositives. Tot plegat, com vam informar divendres, amb la intenció de ser un mostrari de la cultura, la llengua i les possibilitats de la comarca. Encara que la música té un destacat paper, des de l’organització afirmaven a aquest diari que “no volem que es convertisca en un festival de música, volem que continue tenint i mantenint el seu esperit crític i de visibilització de la comarca”.

Una de les activitats de dissabte, l’exposició de La Nit dels Ports, va rebre la visita habitual de Ximo Puig, enguany, a més a més, en qualitat de president de la Generalitat. El president, com a veí de la comarca, ha estat als aplecs tots els anys i enguany tampoc no ha deixat passar l’ocasió. Des de Villores, el president de la Generalitat, Ximo Puig, declarà que “l’Aplec és una festa dels valencians i organitzada per joves amb la finalitat de representar l’orgull de ser valencià des de les diferents comarques i des de totes les maneres d’entendre la Comunitat Valenciana”.

Malgrat l’ús toponímic del president, l’aplec no té com a estructura administrativa l’etimologia del socialista i, en eixe sentit, des de l’organització, preguntats per l’ús recurrent al terme comunitat, diuen que “cadascú és lliure d’expressar el nom del País Valencià com vulga. Per a nosaltres és País Valencià, si ell prefereix dir-li Comunitat, doncs allà ell. De fet, el nom del seu partit no diu el mateix”.

Ximo Puig amb l’alcalde de Morella a l’exposició La nit dels Ports dins l’Aplec dels Ports a Villores.

Fet i fet, Puig també declarava dissabte que a l’aplec “s’està reivindicant una terra cada vegada millor, un territori de tots i de totes i un espai d’igualtat entre les persones”. Puig esmenta ací un altre dels motius de ser de l’aplec ja que, com afirmava Ivan Guimerà, estan “encantats que alts càrrecs polítics participen en una festa com és l’aplec”, ja que “una de les defenses d’aquest és l’oblit de les institucions cap a la comarca dels Ports”. Li hem traslladat la pregunta de quina és la realitat de la comarca com per mantenir-se ferms amb aquest reivindicació i Guimerà, taxativament, afirma que “la comarca dels Ports no dóna beneficis econòmics, perquè està al cul del món, i en cas donar ajudes per muntar empreses, prefereixen les grans ciutats”, i conclou en aquest sentit que sovint pensen que no els val la pena muntar infraestructures si hi viuen quatre gats”.

Tal vegada, per això, el President Puig destacà també que “és important que entre tots alcem la hipoteca reputacional des de la vertadera Comunitat, que és la gent que vol superar les desigualtats territorials i el desequilibris de les comarques de l’interior i altres comarques del litoral. Per això, és fonamental la inclusió i la capacitat de superar les desigualtats entre les persones”.

Homenatge a Estelles en l’Aplec dels Ports a Villores. Foto: Montse Castellà.

Concert i corre bars a l’Aplec dels Ports a Villores. Foto: @Ktorretti.

Ara, l’aplec toca a la fi i, en el balanç, des de l’Organització, destaquen que la participació ha estat molt bona, així com el bon ambient que ha regnat durant els tres dies. Destaquen la inauguració de divendres, que suposà un punt de màxima afluència i també els concerts, però Guimerà posa, per damunt de tot, la Trobada de Muixerangues amb la Congolla de Castelló i la Muixeranga de Vinaròs durant el matí de diumenge.

Inauguració de l’Aplec dels Ports a Villores. Foto: Pau Sáncho @Trobadorets.

Trobada de muixerangues a l’Aplec dels Ports a Villores. Foto: @twit_hola.

Zona d’acampada, lliure i gratuïta, per a l’Aplec dels Ports a Villores un dia abans de l’inici. Foto: @jahelmolina.

Pel que fa a l’organització, han volgut destacar que l’acampada, lliure i gratuïta, al remat com tot l’aplec, ha omplert tot els llocs habilitats i disponibles. A boqueta nit, com hem pogut saber, faran el relleu per a l’Aplec dels Ports de 2017, que tindrà lloc a la Mata.

Comparteix

Icona de pantalla completa