Diari La Veu del País Valencià
Nou cop d’alcaldes i regidors del PP per frenar la implementació del valencià als municipis

Racó Català.

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) ha enviat un nou butlletí informatiu a alcaldes i regidors i ho ha fet en valencià. Alguns càrrecs del PP de les comarques castellanoparlants d’Alacant han aprofitat l’avinentesa per expressar el seu rebuig a la implementació del valencià i han rebutjat totes les comunicacions de l’FVMP emeses en aquesta llengua, segons recull el Levante-EMV. Els regidors i alcaldes populars han fet arribar una petició a la federació de municipis requerint la informació en castellà adduint que al seu municipi és aquesta la llengua de relació.

Des que el govern valencià va anunciar mesures per promocionar la llengua, el PP n’ha fet cavall de batalla en municipis i diputacions.

Aquests en són alguns exemples:

‘Si le hablo en castellano, contésteme en castellano’: les paraules d’un regidor del PP a l’alcalde de Vinalesa

El PP de Puçol no vol que es traduïsquen al valencià els seus escrits al diari local

Un regidor castellanoparlant d’Oriola defensa el valencià davant el PP

Un diputat del PP valencià: ‘Prefereixo estudiar anglès en lloc de valencià, és més pràctic’
Les entitats demanen fixar compromisos concrets en política lingüística

Paral·lelament a l’ofensiva del PP, les entitats que treballen per promocionar la llengua demanen compromisos concrets al departament d’Educació per garantir solucions als “problemes endèmics que pateix la nostra llengua a les comarques castellanoparlants“. Les entitats treballen especialment en l’àmbit educatiu per garantir que l’ensenyança en valencià arribi a totes les comarques, cosa que també ha generat polèmica. El director de Política Lingüística, Rubén Trenzano, ha hagut d’explicar, en més d’una ocasió, que el nou decret de plurilingüisme farà que les escoles de les comarques castellanoparlant tindran el dret a escollir i sobretot el dret a estudiar en valencià, cosa que se’ls havia negat fins ara.

Cal tenir en compte que segons l’enquesta sobre Coneixements i ús del valencià que va fer pública fa poques setmanes i que confirmava que només la meitat del valencians parlava valencià habitualment. Les dades, però, també confirmen que “el 85% dels valencians pensen que el valencià s’hauria d’utilitzar més o igualment en el conjunt de la societat”. La voluntat que el coneixement d’aquesta llengua s’implementi és difícil i, en alguns casos, les administracions s’han fet enrere en la promoció, com va passar al consistori de València amb els senyals de trànsit bilingües. L’últim exemple ha estat el cas d’Ondara, on l’Ajuntament va eliminar el requisit de coneixement del valencià per una plaça de policia local.

Comparteix

Icona de pantalla completa