Diari La Veu del País Valencià
El 43è ‘Mano a Mano’ de Bunyol ‘és artísticament inqüestionable’
Sixto Ferrero / Bunyol

Ahir es va presentar, a la Sala Raga del Molino Galán, la 43a edició del ‘Mano a Mano’ de Bunyol que tindrà lloc el proper dissabte 20 d’agost a l’auditori municipal de Sant Lluís a partir de les 22.30h. La presentació serví per fer diverses reivindicacions com ara una millor atenció mediàtica que mereix un dels concerts simfònic-bandístic més important del País Valencià, per explicar una de les polèmiques prèvies d’aquesta edició com fou la coincidència d’una obra en el programa de les dues bandes, així com informar que a partir de dimecres dia 3 es posaran a la venda les entrades a l’ajuntament de Bunyol al preu de 10 euros (12 si s’adquireixen a les taquilles el dia del concert).

El regidor de Cultura, Arnaldo Carrascosa va ser breu per donar ràpidament la paraula als directors del concert, David Fuiza i Henrie Adams respectivament, encara que, aprofità per destacar que “el ‘Mano a Mano’ artísticament és inqüestionable”. Finalment va anunciar que “si no n’hi ha cap contratemps, el President Ximo Puig assistirà al concert” a l’Auditori Municipal.

Quan prengueren la paraula els presidents de l’Artística i de l’Harmònica, respectivament en eixe ordre, aprofitaren per reivindicar l’atenció mediàtica que al seu parer mereix un concert simfònic d’aquestes característiques. “Aquest esdeveniment musical no té el reconeixement que es mereix” digué Guillermo Ayter, president de l’Artística, qui recordà que de moment està declarat com d’Interès Turístic Autonòmic, però encoratjà a anar a més, ja que compta amb reconeixement en el món bandístic i “cada vegada més a nivell internacional”. Per la seua part, Óscar Fernández, president de l’Harmònica, recordà que tan sols uns dies abans “s’havia presentat a les instal·lacions de la Diputació el Certamen de Iàtova”, i invità a reflexionar: “El presentà el president de la Diputació. El ‘Mano a Mano’, per què no?.”

Henrie Adams, director titular de l’Artística, va demanar després d’explicar unes anècdotes personals al voltant de les llengües, que “el llenguatge musical servisca per construir ponts i no murs”. Igualment explicà que s’havia creat diversos malentesos arran del canvi de programació, ja que segons Adams, cap mitjà havia donat informació sobre els programes, els canvis i informació en general sobre el ‘Mano a Mano’. Un fet que no s’ajusta a la realitat, ja que tant La Veu com altres mitjans especialitzats, sí que han informat puntualment i li han donat la cobertura que un esdeveniment així mereix. D’aquesta manera introduïa una de les polèmiques de l’edició, com fou la coincidència en els dos programes d’una mateixa obra, la Simfonia per a banda Wine-Dark Sea de John Mackey, i que finalment acabà per un canvi complet del programa per part dels ‘feos’. Anuncià, igualment, que “l’any vinent, si continue ací, no hi haurà aquest problema”, perquè ja anticipà que vol programar en 2017 la Simfonia núm. 5 de Thomas Macsell (no quedà clar el nom degut a la complexa dicció de l’holandès amb el castellà) i en 2018 Música per a Praga (1968) de Karel Husa.

Per altra part, David Fiuza, director titular de l’Harmònica, explicà per què ells no podien canviar la susdita obra que coincidia en el programa, ja que segons el director gallec, des de principis d’any “havíem pagat el lloguer dels materials i no podíem fer-nos enrere”, conclogué dient que “celebrava que no s’haja coincidit en la programació, encara que tampoc passaria res”. Sobre aquesta afirmació fou preguntat per La Veu, se li va traslladar la pregunta tant a Fiuza com a Adams, sobre quin inconvenient hi ha que coincidisquen en una obra en el programa. Henrie Adams afirmà que “no li interessa escoltar la mateixa obra en un concert”, i puntualitzà, “a nivell competitiu sí, però és un ‘Mano a Mano’, és un concert”. Per la seua banda, David Fiuza afegí que “pensant en el públic, quan més ric siga el programa millor”.

Finalment, La Veu també va preguntar a l’organització, si en la recerca de la internacionalització, un objectiu que des de fa anys s’està perseguint i per això es proclama la figura del president del ‘Mano a Mano’, que recau en un prestigiós músic estranger, no seria més impactant o si s’havia plantejat acurtar els programes i invitar una banda professional estrangera. Davant això, els presidents d’ambdues societats van afirmar que “no es contempla, perquè invitant una tercera banda ja no seria un ‘Mano a Mano’, sinó un festival”.

Per últim, Rafael Pérez, l’alcalde de Bunyol, també va voler afegir la seua d’acord a les preguntes d’aquest diari, i recordà que “s’espera fer el concert de música clàssica de bandes davant de més de 2.000 persones”, i continuà afegint que respecte a la internacionalització, “tal vegada ens exigim massa, cal mirar enrere, i veure on som ara. Hi ha molts concerts amb dues bandes, però cap serà el ‘Mano a Mano’ de Bunyol”. Per això, “no ens hem d’obsessionar amb la internacionalització”.

Programa del 43è ‘Mano a Mano’ de Bunyol

L’Artística de Bunyol. Títol genèric: Arcàngels. Direcció de Henrie Adams.

The Frozen Cathedral de John Mackey.

St. Michaels Symphony Op. 45 de Marc van Delf.

Symphony núm. 1 Archangels Op. 50 de Franco Cesarini.

L’Harmònica de Bunyol. Direcció de David Fiuza.

Simfonia núm. 6 d’Andrew Boysen

Simfonia per a banda Wine-Dark Sea de John Mackey.

Himne a Bunyol de Guzmán Cárcel i Manuel Chillida.

Comparteix

Icona de pantalla completa