Diari La Veu del País Valencià
Císcar torna al Congrés després que Puig nomene Maria Such directora d’Institut de la Dona

Xavier Pérez / València.

El president de la Generalitat ha matat dos pardals d’un tir en la crisi del Consell, en què s’han aprovat canvis al segon escalafó. La flamant diputada, la més jove del Congrés, la cullerenca Maria Such, ha sigut nomenada directora general de l’Institut Valencià de la Dona, per la qual cosa Ciprià Císcar (següent en la llista del PSPV), que s’havia quedat sense escó al Congrés en les passades eleccions estatals, tornarà a l’hemicle espanyol. D’aquesta forma, Puig premia l’històric militant socialista i, per altra banda, projecta cap al futur Maria Such.

Sense cap dubte, el moviment més significatiu és el que Ximo Puig farà amb l’actual portaveu del grup socialista i tinent d’alcalde de València, Joan Calabuig. Puig enviarà l’edil socialista a Brussel·les, concretament serà nou delegat de la Generalitat per a la Unió Europea. Sandra Gómez serà la nova portaveu del PSPV en l’Ajuntament.

L’eixida de l’Ajuntament de València de Joan Calabuig provoca que se’n vaja al consistori la fins ara directora de l’Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, Anaïs Menguzzato.

Per altra banda, la jove regidora del Bloc de Vila-real, Mari Parra, serà la substituta de Mónica Cucarella en la Direcció General d’Internacionalització després del cesament per part del conseller Rafa Climent per la polèmica de la gasolinera d’Alzira.

Blanca Marín, a proposta del PSPV, serà la nova secretària autonòmica d’Economia Sostenible i assumeix així el repte de recuperar les bones relacions amb Compromís en el departament que dirigeix Rafael Climent, després del pas polèmic de Maria José Mira que passa a ser directora general en la Conselleria d’Hisenda. A més, es crea una Secretaria Autonòmica d’Ocupació, un lloc que queda vacant fins a setembre.

En la Conselleria de Sanitat, àrea de Carmen Montón, Narcís Vázquez relleva Dolores Sales en la Secretaria Autonòmica, mentre que a la Conselleria d’Hisenda, el departament de Vicent Soler, s’incorpora des d’Economia María José Mira, que substitueix Ángeles Conca en la Secretaria Autonòmica de Model Econòmic i Finançament.

En Presidència, la periodista (exredactora de Las Provincias i cap de premsa del PSPV), Marta Hortelano, substituirà Ximo Clemente en la Direcció General de Comunicació.

Gustavo Zaragoza, fins ara en Planificació, passa a ser director general d’Anàlisi de Polítiques Públiques i Coordinació.

En Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives –el departament que dirigeix Mónica Oltra– es crea la figura del delegat del Consell per al Model Social Valencià, que ocuparà Francisco Javier Uceda, així com la Direcció General de la Infància i l’Adolescència, en mans de Rosa Molero, amb la qual cosa se suprimeix la Direcció General de Planificació que ocupava Gustavo Zaragozá.

En la Direcció General d’Indústria i Energia entra Diego Macià –on estava Júlia Company, que passa a ocupar el creat lloc de director general de l’Ivace, i la ja esmentada Marí Parra en substitució de Cucarella. La direcció de Planificació i Servef serà per a Eva Hernández, que ve del món sindical, en concret de CCOO-PV.

Comparteix

Icona de pantalla completa