Diari La Veu del País Valencià
L’orxata, beguda ‘ideal’ per a la recuperació i la rehidratació dels esportistes
RedactaVeu / València

L’orxata és una beguda “ideal” per a la recuperació dels esportistes gràcies a la seua aportació en hidrats de carboni senzills, la qual cosa facilita la recuperació dels dipòsits de glucogen i el seu contingut en aigua i micronutrients. Així, resulta “una beguda òptima per a la rehidratació i reposició de minerals després de la pràctica esportiva”, segons ha informat la Denominació d’Origen Xufa de València en un comunicat.

Des de l’entitat recorden que la planificació de l’alimentació d’un esportista “ha de tenir en compte les necessitats pròpies d’aquest quant a energia i nutrients” i “planificar la seua ingesta en els diferents moments del dia”. En aquest sentit, els aliments rics en hidrats de carboni senzills es poden utilitzar per a la recuperació dels dipòsits de glucogen muscular que s’han esgotat durant l’exercici i que han de ser recuperats per a poder continuar l’entrenament sense riscos per a la salut.

Per això, han recordat que, en l’orxata, “la major part de l’energia deriva dels hidrats de carboni” (midó i sucre) i d’una xicoteta fracció de greix, composta, en la seua gran majoria, per l’àcid oleic, que representa el 75%.

A més, l’orxata serveix per a rehidratar-se perquè posseeix un contingut en aigua del 80%, però, a més, en aquesta beguda, destaquen minerals com el potassi, el fòsfor, el magnesi, el calci, el sodi i, en menor proporció, el ferro, el zinc i el coure. Molts d’aquests nutrients estan involucrats en la rehidratació i l’equilibri electrolític, la qual cosa té una “gran importància per als esportistes que perden gran quantitat d’aquests micronutrients a través de la suor i que necessiten reposar-los després de l’activitat física”.

D’altra banda, és important el control del consum de micronutrients, entre ells, vitamines com la B2 i B6 i de minerals com el magnesi, el zinc, el potassi i el ferro per a prevenir l’aparició de lesions, fatiga, amenorrea, enrampades i anèmia. En aquest sentit, l’orxata i la xufa de València permeten aconseguir una aportació moderada d’aquests minerals, ja que són lleugerament rics en potassi, fòsfor, magnesi, calci, sodi i, en menor proporció, ferro, zinc i coure.

Pel que fa a les vitamines, destaquen la presència d’àcid fòlic –que ajuda en la formació de glòbuls rojos, que és necessari per a la producció d’ADN i que controla el creixement cel·lular i la funció cel·lular–, niacina –que ajuda a mantenir saludable la pell i els nervis i igualment té efectes hipocolesterolemiants– i tiamina –que ajuda a les cèl·lules corporals a convertir els carbohidrats en energia–, essencials per al funcionament cel·lular i per al desenvolupament normal.

Recomanacions del València CF

En aquest sentit, des de l’entitat, han assenyalat que “alguna cosa semblant” va haver de considerar l’staff tècnic del València CF quan va incloure l’orxata entre les recomanacions dietètiques que l’equip dirigit per Pako Ayestaran va fer als seus jugadors per al període de vacances.

Per tot açò, el consum d’orxata de xufa de València, juntament amb una dieta variada i equilibrada, pot “contribuir a una millora en la composició corporal i del rendiment físic en totes aquelles persones que realitzen una activitat física moderada-alta”, subratlla Xúfa de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa