Diari La Veu del País Valencià
El veler d’Ecologistes en Acció arriba al PV per defendre un Mediterrani sense plàstics
RedactaVeu / Santa Pola

“El punt calent de biodiversitat que sustenta les comunitats del mar Mediterrani s’ha convertit, al seu torn, en un focus de contaminació que està amenaçant greument els seus recursos”, asseguren des d’Ecologistes en Acció. De fet, segons l’entitat ecologista, “cada hora vessem al mar 675.000 quilos de brossa. D’aquests, entre el 60 i el 70% són plàstics, material que tarda fins a 500 anys a degradar-se per l’acció del sol i el contacte amb l’oxigen i que mai arriba a desaparèixer del tot”.

El veler d’aquesta entitat ecologista, Deessa Maat, amb la seua campanya de neteja de brossa marina en el Mediterrani, “Blava fosc, quasi plàstic”, va arribar al País Valencià amb l’objectiu de conscienciar la societat que s’ha d’aconseguir tenir un mar Mediterrani lliure de plàstics. El Dessa Maat desenvoluparà activitats d’educació ambiental a Santa Pola, el Campello i València entre el 9 i 21 d’agost.

El veler va arribar el passat diumenge al port de Santa Pola des de Cadis. La nova tripulació i fins a 36 activistes estan solcant el Mediterrani en la nova campanya de lluita contra la brossa marina que s’allargarà fins a principis d’octubre.

El 70% de la brossa marina són plàstics

“Cada hora vessem al mar 675.000 quilos de brossa. D’aquests, entre el 60 i el 70% són plàstics, material que tarda fins a 500 anys a degradar-se per l’acció del sol i el contacte amb l’oxigen i que mai arriba a desaparèixer del tot. En l’àmbit mundial, s’usen una mitjana de 2 milions de bosses de plàstic per minut, les quals acaben surant pels nostres mars i oceans i sovint són confoses amb aliment i afecten més de la meitat dels mamífers marins, ja que molts les engolen i s’indigesten”, segons dades de la Comissió Europea.

Botella de plàstic a la platja.Foto: Gettyimages.

Els microplàstics, resultat de la fragmentació de botelles, taps, xarxes, borses abandonades, etc, a part d’embrutar les nostres platges i penya-segats, estan ja introduïts en les cadenes tròfiques dels animals marins, i han “reduït la fertilitat o augmentat la mortalitat de crustacis, bivalves, peixos o mamífers marins”.

“El plàstic no desapareix”

“El plàstic no desapareix, per la qual cosa hem d’impulsar la transició cap a un sistema de producció i consum responsable i sostenible que aposte per la reducció i un sistema lliure d’envasos de caràcter tòxic basat en la tornada en origen d’envasos reutilitzables, on els residus generats es convertisquen en recursos aprofitables”, afirma Sara Encunya, responsable de la campanya.

A bord del Deessa Maat i en els ports de Santa Pola, el Campello i València, Ecologistes en Acció realitzarà tallers, cicles de conferències i activitats de sensibilització i divulgació sobre aquesta silenciosa amenaça.

Santa Pola, el Campello i valència

El vaixell romandrà a Santa Pola els dies 9 i 10 d’agost, el 12 i 13 d’agost al Campello i entre el 16 i 21 d’agost a València.

Segons Encunya, cal la “implicació conscient” de les comunitats costaneres i de totes les persones com a consumidores per atallar el greu problema mediambiental que suposa la proliferació de les brosses marines en el Mediterrani i en tots els mars i oceans.

Entre les nombroses activitats planificades, trobem un programa d’estiu gratuït per a tota la família entorn de les brosses marines amb l’objectiu de transportar-nos a les profunditats del mar a través de neteges de platges i fons, jocs com “El gran Twister de residus”, dinàmiques participatives com “L’efecte papallona”, i tallers de reciclatge com la “Gimcana de peixos en acció”.

Foto: Ecologistes en Acció.

Pel que fa al gran ventall de problemàtiques del mitjà marí, aquestes estaran arreplegades en l’exposició itinerant a bord del veler de la campanya “Blau fosc, quasi plàstic”, on els visitants podran familiaritzar-se amb iniciatives com ara Banderes Negres, Clean Up The Med, la xarxa Delphis d’assistència a varaments o la guia “Sense mala espina”, sobre consum responsable de peix i marisc.

El 70%, ocult en els fons marins

Segons dades de l’Agència Europea del Medi Ambient, el 70% de la brossa marina descansa en els fons “oculta als nostres ulls”. Ecologistes en Acció considera decisiu el paper que exercirà una ciutadania informada i exigent per impulsar la transició cap a un model basat en polítiques públiques més sostenibles i saludables en matèria de residus.

Tenint en compte que una gran part dels plàstics són residus d’envasos, Ecologistes en Acció dóna suport a la implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i tornada dels envasos de refrescs, làctics, cervesa i aigua mineral per reduir “de forma dràstica” l’abandó d’aquests residus en el medi natural, “com així es demostra en el funcionament reeixit d’aquest sistema en més de 40 països i, pròximament, al País Valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa