Diari La Veu del País Valencià
EUA publica més de 1.000 pàgines de documents desclassificats de la dictadura argentina
EP / Buenos Aires

El Govern d’Estats Units ha publicat aquest dilluns el primer tram de documents desclassificats sobre la dictadura que va viure el país entre 1976 i 1983, més de 1.000 pàgines de textos sobre els abusos de Drets Humans duts a terme en el país.

El passat 4 d’agost, el secretari d’Estat d’Estats Units, John Kerry, va lliurar aquests textos al president argentí, Mauricio Macri, a Buenos Aires. Durant els pròxims 18 mesos, Washington anirà publicant informació addicional en el marc d’un esforç general per part de les 14 agències i departaments del Govern per cercar els seus documents i desclassificar-los per al seu accés públic.

La Direcció Nacional d’Intel·ligència (DNI) lidera aquests esforços, amb el suport de la Casa Blanca. En aquesta ocasió, s’han desclassificat 1.078 pàgines que donen certa llum sobre les polítiques del Govern de Jimmy Carter i del paper que les qüestions de Drets Humans van tenir en la relació bilateral amb Argentina, segons indica la DNI en un comunicat.

Tal com recull el rotatiu ‘Clarín’, que ha accedit als documents, entre aquests es troben els intents per part del dictador argentí Jorge Videla d’acostar-se al Govern de Carter. El secretari de Drets Humans argentí, Claudio Avruj, s’ha mostrat “sorprès” per la “rapidesa amb què Estats Units va lliurar la documentació”.

Si bé el president d’Estats Units, Barack Obama, es va comprometre el passat mes de març en una visita al país a lliurar aquests documents, Buenos Aires esperava que tardara més d’un any a fer-ho. Tot i que els documents s’han lliurat en format digital, el secretari de las Abuelas de la plaza de Mayo, Abel Madariaga, és l’únic que ha rebut un exemplar en paper.

Testimonis de tortura

Entre els documents es troba el testimoni del diputat socialista i activista pels Drets Humans Alfredo Bravo, que va ser segrestat en 1977, i que denuncia “la tècnica coneguda com a ‘submarí’ –intents repetits d’ofegament, amb aigua o amb una borsa en el cap– i l’ús de ‘picanas’ “, una espècie de pistola elèctrica per a realitzar descàrregues.

També hi ha una carta dirigida a la secretària per als Drets Humans i Assumptes Humanitaris de Jimmy Carter, Patricia Derian, en la qual es parla del periodista mort Jacobo Timerman, que s’hauria reunit amb la premsa en Tel Aviv (Israel), però a la qual va advertir que no escriuria sobre “la seua experiència a Argentina” per “por a represàlies”.

Timerman va ser detingut en abril de 1977, i després de quasi tres anys de la seua detenció, el règim militar li va traure la nacionalitat argentina i el va expulsar del país, després de rebre fortes pressions d’organismes de premsa internacionals.

Entre altres documents, es troba una carta de Videla a Carter en la qual explica la detenció de diverses persones per les quals el president d’Estats Units s’havia interessat; i una altra de Carter a Videla disculpant-se per no poder acudir a les noces d’un dels fills del dictador.

Comparteix

Icona de pantalla completa