Diari La Veu del País Valencià
Gandia al·lega que el Tren de la Costa tindrà un ‘impacte positiu’ en la Safor i comarques veïnes
RedactaVeu / EP / Gandia

L’Ajuntament de Gandia considera que el Tren de la Costa -la zona del qual té una població de 554.000 habitants- “és un element vertebrador del territori i indispensable per a la ciutat, la Safor, les comarques veïnes i el sector empresarial”.

Per aquesta raó, les al·legacions presentades per l’Executiu local se centren en aspectes socials, econòmics i d’afecció al territori. A més, consideren que la infraestructura sí que pot ser “rendible” i que podria tenir un “impacte positiu” a la Safor i a les comarques veïnes.

La vicealcaldesa de Gandia, Lorena Milvaques, ha fet referència a les “nombroses” al·legacions amb les quals el consistori tracta de “desmuntar” els arguments del Ministeri. Una de les principals objeccions de Gandia es refereix a l’alternativa per la qual és preferible decantar-se, a l’hora d’establir el traçat del ferrocarril, pel terme municipal.

En aquest sentit, l’opció per la qual aposta Gandia és la denominada 1A, que equivaldria a utilitzar les infraestructures actuals, deixar l’estació de Renfe on està actualment i traure a la superfície el tren a l’altura del col·legi Gregori Maians per a passar pel riu Serpis amb un pont. També reclamen un baixador del tren en la zona de l’hospital comarcal Francesc de Borja.

D’altra banda, des del govern municipal manifesten el seu desacord amb “l’excessiu cost” que el Ministeri apunta que podria tenir aquesta alternativa, de 6,2 milions d’euros. Segons Milvaques, els tècnics municipals redueixen la xifra fins als 800.000 euros, ja que es tracta en molts casos de sòl que en l’actualitat és públic.

Pel que es refereix a l’alternativa 1B, Gandia la rebutja perquè dividiria la ciutat en dos blocs i trauria l’estació fora del casc urbà.

Altres al·legacions presentades per Gandia reclamen la reposició de l’actual línia verda a Oliva, que desapareixeria en el projecte presentat pel Ministeri de Foment. Gandia també ha al·legat l’informe del Ministeri per contenir “nombrosos errors tècnics” referents a apreciacions econòmiques, per presentar arguments forçats per a concloure la necessitat de desestimar la infraestructura ferroviària i per no tenir en compte tots els informes que s’havien elaborat prèviament per la Generalitat Valenciana.

Foto: Gettyimages.

“El Ministeri vol tombar la línia a qualsevol preu”

Per a Milvaques, “el tren és rendible i viable. Existeixen moltes altres línies de menys ús que estan en funcionament. L’informe del Ministeri no és diu que no es crea la línia. El que creiem és que volen tombar-la a qualsevol preu.”

També el portaveu del Govern local, José Manuel Prieto, ha indicat que el rebuig d’aquesta obra és “un greuge més cap als valencians, que veuen minvades les seues capacitats per decisions imposades des de Madrid, mentre que es dóna llum verda a projectes amb un alt cost i una nul·la rendibilitat”.

554.000 habitants en la zona del Tren de la Costa

L’Ajuntament de Gandia considera que el Tren de la Costa “és un element vertebrador del territori i indispensable per a la ciutat, la Safor, les comarques veïnes i el sector empresarial”. Prieto ha explicat que la zona del Tren de la Costa té una població de 554.000 habitants “i que, en canvi, s’han construït estacions d’alta velocitat on no baixa ningú”. Des del govern local lamenten que l’informe del Ministeri parle de rendibilitat econòmica, però que “ignore la rendibilitat social que la infraestructura tindria per a més de mig milió de valencians”.

La consellera Salvador (centre) amb els alcaldes d’Oliva, Gandia i Dénia (de dreta a esquerra).

Cal recordar que la Consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, es va reunir el passat dia 4 amb els alcaldes de Gandia, Dénia i Oliva, per mostrar el suport de la Generalitat Valenciana al Tren de la Costa, infraestructura la qual considera “clau” per a la vertebració del territori valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa