Diari La Veu del País Valencià
Invat.tur engegarà l’oficina de destinacions turístiques intel·ligents del País Valencià
RedactaVeu / València

L’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat.tur) ha anunciat l’engegada d’una oficina d’assistència per assessorar i monitoritzar les destinacions turístiques del País Valencià “com a palanca per impulsar l’especialització del territori”.

En un comunicat, la Generalitat ha assenyalat que aquesta oficina es crea amb l’objectiu de convertir les nostres comarques en una “destinació intel·ligent en el seu conjunt” i en un espai “capaç de respondre a les tendències del mercat”, de continuar el seu desenvolupament i ser “més sostenible socialment i ambientalment”.

En l’actualitat, el PV compta amb diverses destinacions pilot conegudes com a smart cities, com Benidorm, Finestrat, Alacant, Calp, València, Benicàssim i Oropesa, en les quals s’estan provant diferents eines tecnològiques i aplicant metodologies de gestió i integrant diferents serveis que serviran de referència per a la seua posterior extensió a la resta de les destinacions del territori.

D’aquesta forma, Invat.tur pretén fer del territori valencià una destinació “accessible” en la qual l’ús de la tecnologia i la innovació aparega com un element “clau” en la gestió del territori turístic.

Innovació tecnològica i accessibilitat

La directora general de Turisme, Raquel Huete, ha explicat que el PV serà la primera comunitat autònoma a impulsar els plans d’adaptació al model smart. Huete ha assenyalat que “els turistes veuran com els seus llocs de vacances es converteixen en espais molt més acollidors i capaços de respondre a les seues necessitats en cada instant”.

També ha explicat que ja es compta amb un full de ruta, basada en un estudi desenvolupat per Invat.tur i la Universitat d’Alacant, que s’està desenvolupant des de 2015 i que en aquests moments es troba amb prop de vint projectes en marxa.

Amb l’engegada d’aquesta oficina, Invat.tur pretén ampliar el suport a les destinacions turístiques. “Serà l’ens gestor del projecte, pioner a abordar aquesta qüestió a Espanya”, ha destacat Huete. Per a açò, “serà clau la coordinació i col·laboració amb els municipis i diputacions, als quals farem partícips a través d’una comissió de treball”, ha puntualitzat. A més, ha afegit que també tractaran de cercar la participació de les universitats, “ja que la recerca i la innovació són unes sòcies clau de present i de futur”.

Huete ha precisat que quan es parla de destinacions intel·ligents “es fa referència a la capacitat que té un territori de conèixer la seua pròpia evolució i la del seu entorn i d’actuar en conseqüència des d’una presa de decisions basada en la realitat”. Així mateix, ha avançat que s’estudia la possibilitat d’incloure una línia de suport orientada a destinacions turístiques intel·ligents en el pròxim programa d’ajudes a municipis, la qual cosa, “sens dubte, facilitarà a les destinacions el treball en aquesta direcció”.

Comparteix

Icona de pantalla completa