Diari La Veu del País Valencià
‘El olivo’, rodada al Baix Maestrat, preseleccionada per als Oscar
RedactaVeu / ACN / Canet lo Roig

El olivo d’Icíar Bollaín, Julieta de Pedro Almodóvar i La novia de Paula Ortiz són les pel·lícules espanyoles preseleccionades per lluitar pels Oscar en la categoria de ‘Millor pel·lícula de parla no anglesa’. L’Acadèmia de les Arts i les Ciències espanyola ha donat a conèixer, aquest dijous, les tres produccions finalistes, d’entre les quals se’n triarà una el proper 7 de setembre, dia en què es decidirà la candidata a la 89a edició dels premis.

En El olivo, rodada a Canet lo Roig (el Baix Maestrat), la protagonista, representada per Anna Castillo, dedica tots els seus esforços a trobar una olivera que ha de recuperar la parla del seu avi, una ficció que denuncia l’espoli d’oliveres patrimonials mil·lenàries a banda i banda del riu Sénia. La Generalitat Valenciana, a través del seu compte de Twitter, ha volgut transmetre la seua enhorabona a l’equip d’aquesta pel·lícula.

>

Avanç El olivo. Vídeo: Canal aurumprod.

Julieta és el retorn d’Almodóvar a l’univers femení amb Emma Suárez i Adriana Ugarte. La culpa i el destí inevitable marquen la història dramàtica d’una jove de trenta anys. Per últim, La novia, dirigida per Paula Ortiz, és una coproducció catalana que adapta Las bodas de sangre de Federico García Lorca i gira entorn a un triangle amorós.

El olivo, agermanat amb la Taula del Sénia

Com que la pel·lícula de Bollain tracta el tema de la conservació i posada en valor de les oliveres mil·lenàries i va estar rodada al Baix Maestrat, des de la productora, Morena Films, es va arribar a un acord per signar un agermanament amb la Mancomunitat Taula del Sénia, que junt amb propietaris i molins treballen des de fa temps en la recuperació d’aquests arbres tan especials.

Concretament, el Territori Sénia, tal com expliquen a la web de la mancomunitat, està format per 27 pobles valencians, catalans i aragonesos situats al centre del triangle entre Barcelona, València i Saragossa, on es comparteix geografia, història, llengua i cultura. Aquesta mancomunitat va realitzar i manté un inventari que supera les 4.800 oliveres mil·lenàries (amb més de 3,50 m de perímetre de tronc i a 1,30m del sol), la major concentració del món. Si voleu saber-ne més, podeu accedir a aquest enllaç, on trobareu tres itineraris diferents en què podreu gaudir d’aquests arbres amb tanta història.

Comparteix

Icona de pantalla completa