Diari La Veu del País Valencià
Troben la dent i el parietal d’un nen neandertal de fa 50.000 anys a Moià
ACN / Moià

La campanya d’enguany a les Coves del Toll (Toll i Teixoneres) de Moià (Moianès) ha estat molt productiva des del punt de vista científic, ja que el passat dia 16 els arqueòlegs es van trobar una dent de llet i el parietal d’un nen neandertal de fa 50.000 anys.

La troballa s’ha presentat amb gran expectació i satisfacció per part de l’equip d’arqueòlegs, ja que és la primera vegada que es localitzen fòssils d’un homínid en aquest jaciment. La dent és una canina inferior que manté tota l’arrel i, per tant, indica que no va caure per causes naturals. S’estima que podria correspondre a un individu d’entre 7 i 9 anys i s’ha batejat com ‘El nen de Moià’.

El responsable de la campanya a la cova, Jordi Rosell, explica que quan es va trobar la dent, tothom intuïa què era, però van voler assegurar el tret i per això li la van enviar a José María Bermúdez de Castro del Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH) a Burgos, especialista amb dents humanes fòssils, qui els va confirmar les seues sospites sobre el fet que es trobaven davant una canina inferior d’un neandertal. Més tard aparegué el parietal, que es va enviar al doctor Carlos Lorenzo del Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), qui automàticament els va confirmar que “aquella sutura no podia correspondre a cap altre animal que no fóra un humà”, segons relata Rosell. Aquestes dues peces obren noves perspectives a la recerca que s’està efectuant en aquestes coves per tal de conèixer qui van ser els seus habitants.

Oberta al públic

L’alcalde de Moià, Dionís Guiterà, ha explicat que està previst que al 2017 s’òbriga al públic la cova on s’han fet aquestes troballes. A més, va confirmar que faran el possible per permetre que els arqueòlegs puguen continuar la seua tasca: “Us ajudarem amb tot el que puguem, perquè puguen continuar excavant amb el màxim de comoditat” .

Comparteix

Icona de pantalla completa