Diari La Veu del País Valencià
El capellà d’Onda que ‘beneí l’amor’ de dos dones ‘contradiu greument l’Església Catòlica’
RedactaVeu / Onda

El passat 30 de juliol una parella d’Onda va acudir a l’església de Sant Bartomeu amb la finalitat de rebre una “benedicció d’amor” a càrrec del capellà de l’església local, José Garcia. Prèviament, la parella conformada per dues dones havia contret matrimoni civil a l’Ajuntament.

El fet ha arribat al bisbat de Sogorb-Castelló i ràpidament han emès un comunicat on apel·len, en primer lloc, al “respecte, dignitat i acolliment procurant evitar tot tipus de discriminació injusta, independentment de la seua tendència sexual (punt núm. 2358 del Catecisme de l’Església Catòlica)”.

Però, seguidament, segons argumenta el bisbat “pel que fa a l’equiparació de les unions de persones homosexuals amb el matrimoni o d’actuacions que pogueren entendre’s en aquest sentit afirmem, en comunió amb el Papa Francisco que no existeix cap fonament per assimilar o establir analogies, ni tan sols remotes, entre les unions homosexuals i el designi de Déu sobre el matrimoni i la família” repliquen agafant una Exhortació apostòlica postsinodal del Papa Francisco.

Una vegada exposats els posicionaments del Bisbat, afirmen que aquest acte de ‘benedicció d’amor’ “contradiu greument aquesta doctrina de l’Església Catòlica no només pretendre celebrar davant l’Església un matrimoni entre persones del mateix sexe sinó també presidir la celebració de la benedicció d’una unió civil prèvia entre persones del mateix sexe”.

I informen que el Vicari General s’ha entrevistat amb el capellà, “a qui se li ha requerit informació completa sobre allò esdevingut”. El capellà, segons reconeix el Bisbat, “afirmà que no es tracta d’una celebració del matrimoni sinó d’una benedicció”. Indiquen que també s’entrevistà amb ell el Bisbe, “qui ‘advertí de la gravetat del fet, encara que només haja estat una benedicció”. Segons afirmen, el capellà d’Onda “ha reconegut la gravetat de la seua actuació, motivada per una aplicació errònia de la misericòrdia”.

El capellà, el perdó i el càstic

“El capellà demana perdó a l’Església i a tots aquells als quals la seua actuació poguera haver sigut motiu d’escàndol i promet que mai més tornarà a dur a terme una actuació igual o similar”, afegeix el comunicat del Bisbat.

Tanmateix, malgrat el “perdó demanat”, conclouen que “s’ha iniciat un procés informatiu, acostumat per a sospesar si es donen, en el cas, els elements necessaris per a les mesures disciplinaries establertes en el Codi de Dret Canònic”.

José García Fernández, el capellà d’Onda

El capellà que va celebrar aquesta “benedicció d’amor” és natural d’Onda i el 2013 va obrir un menjador per a xiquets. José García Fernández anà al concurs d’Antena 3 ‘Atrapa un millón’ i va guanyar 5.000 euros els quals els destinà a obrir aquest menjador infantil.

Aquell any, les televisions recollien la seua proesa i el capellà explicava que “havia muntat un projecte integral d’ajuda als altres” on tractaven d’ajudar “dones maltractades, tenien un equip de futbol per a xiquets, assessoria jurídica i lluita contra els desnonaments” perquè afirmava, aleshores, el pare José a Antena 3: ‘No podem esperar que ens solucionen els problemes els de dalt, hem de fer-ho junts”.

En altra entrevista (HAOC) el 2014 afirmava que havien posat en marxa un banc de temps, el ‘Trueque’ i una moneda social En altre moment de l’entrevista li diuen que, ell, els recorda a Monsenyor Romero qui digué una vegada: “si estic amb els pobres i els ajude em diuen que sóc un home sant, però quan denuncie les causes d’aquesta pobresa i els ajude em diuen que sóc un radical”, a la qual cosa José García respongué: “quan fas la tasca de denúncia reps pressions, però la consciència és el primer. No hem de callar, no et pots callar. Quan estàs en contacte amb la pobresa, amb la gent que sofreix ningú pot dir-te: Calla’t! Estàs dient la veritat, mostrant el dolor de la gent, la realitat… i això toca les consciències”.

Comparteix

Icona de pantalla completa