Diari La Veu del País Valencià
El decàleg de requisits per a un calçat saludable segons podòlegs professionals

EP / València.

L’Il·lustre Col·legi Oficial de Podòlegs valencians (ICOPCV) ha elaborat un decàleg amb els requisits que ha de complir un calçat saludable per als més menuts amb motiu de la tornada al col·legi i ha destacat que és “essencial” escollir adequadament les sabates dels xiquets per evitar que causen alteracions en la seua trepitjada, ja que en forçar i estar en edat de creixement podrien provocar deformitats en els peus i l’aparell locomotor.

En un comunicat, els experts de l’ICOPCV han explicat que el calçat “idoni” és aquell que protegeix el peu sense deformar la marxa, que facilita la realització normal del pas i que s’adapta des del primer dia a les dimensions del peu del xiquet.

Des de l’ICOPCV, s’ha elaborat un decàleg amb els requisits que han de tenir-se en compte a l’hora de comprar unes sabates, sempre pensant en la salut dels peus dels més xicotets.

En primer lloc, les sabates han d’estar elaborades amb materials “naturals i flexibles, que ajuden a la transpiració i que, alhora, permeten llibertat de moviment”. En segon lloc, que siguen “lleugers” i sense costures internes que puguen provocar frecs. “És fonamental que presenten un bon acabat interior perquè d’aquesta forma no causaran molèsties en caminar”, han assenyalat els especialistes.

Així mateix, és aconsellable que presenten algun element de subjecció com ara cordons, sivelles o vetes adherents que impedisquen el moviment excessiu de la sabata durant la marxa, així com el lliscament del peu cap avant. En el cas que porten llengüeta, com les esportives, aquesta ha de ser suau i encoixinada per distribuir de manera uniforme la pressió sobre l’empenya.

En quart lloc, l’eix longitudinal de la sola de la sabata, la forma, ha de ser el més recte possible. El cinquè advertiment és que no és aconsellable l’ús de botes de canya alta en els xiquets. És preferible l’ocupació de mitges canyes, ja que faciliten la mobilitat del turmell.

La sisena indicació és que, per evitar fregaments i problemes en el tendó d’Aquil·les, el taló ha d’estar reforçat i la canya de la sabata, embuatada. Setè, l’altura del taló no ha de passar els 3-4 centímetres.

En vuitè lloc, la sola ha de ser flexible alhora que indeformable i antilliscant. Com a novè requisit, la capdavantera ha de ser ampla i alta de manera que s’evite que els dits queden encongits dins del calçat. La longitud de la sabata ha de ser aproximadament d’1 a 1,5 centímetres superior a la longitud real del peu per permetre el lliscament i expansió que pateix el peu en caminar i carregar el pes corporal, així com per respectar el seu normal creixement i evitar, d’aquesta manera, alteracions indesitjables en el peu del xiquet.

Finalment, el calçat no ha de portar cap tipus de peça estàndard (prolongacions de talons o arcs), llevat que així s’haja prescrit pel professional corresponent.

Des del Col·legi de Podòlegs han recordat que l’ús de calçat incorrecte en l’edat infantil pot originar deformitats digitals, alteracions unguials o, fins i tot, alteracions de la marxa.

Comparteix

Icona de pantalla completa