Diari La Veu del País Valencià
Clara Ferrando retreu a Moragues que done ‘lliçons tard i malament’
EP / València

La secretària autonòmica d’Hisenda de la Generalitat Valenciana, Clara Ferrando, ha replicat aquest dimecres al delegat del Govern en el País Valencià, Juan Carlos Moragues, qui va criticar la forma d’elaboració dels pressupostos de la Generalitat i li ha retret que done “lliçons tard i malament”.

“He de recordar a Moragues que ell va ser conseller d’Hisenda i que coneix perfectament la situació financera dramàtica que viu la nostra Comunitat per culpa d’un sistema de finançament autonòmic injust. A més, vull recordar-li que el seu partit, el PP, és, en bona mesura responsable, d’aquesta injustícia i que, en lloc de donar lliçons al Consell sobre la confecció dels pressupostos, hauria de posar-se de part dels valencians i reclamar que el partit en el qual milita deixe de castigar-nos”, ha manifestat Ferrando en un comunicat.

La secretària autonòmica ha recalcat que la reclamació del deute històric és “legítima” dels valencians i considera que “haurien d’estar tots els partits units”. En aquesta línia, ha lamentat que Moragues i el PP “juguen al tactisme polític una vegada més contra els interessos valencians”.

“No hauria de jugar a la demagògia”

“Amb el que ens transfereix l’Estat, els valencians no tenim ni per a pagar el 80% de les nostres despeses en serveis bàsics, Sanitat i Educació. Confeccionar els pressupostos de la Generalitat en aquestes circumstàncies és molt difícil i el senyor Moragues no hauria de jugar a la demagògia”, ha afegit.

“Estem treballant dur des de la Conselleria d’Hisenda perquè els valencians patisquen el menys possible en els serveis que reben de la Generalitat la llosa que suposa el sistema espanyol de finançament autonòmic. Al delegat del govern, li demane que actue com a valencià per una vegada i que deixe de fer política amb un tema tan seriós. Que s’unisca a la reclamació, que pressione al PP o que, almenys, ens deixe treballar sense contaminar l’opinió pública”, ha exigit.

“Aportem més del que rebem”

“L’informe sobre les balances fiscals l’elaboren a Madrid, el Ministeri d’Hisenda, el govern d’Espanya, i les dades són incontestables. La Comunitat Valenciana és l’única autonomia amb una renda per capita inferior a la mitjana, en aquest cas, 12 punts per sota de la mitjana, que té una contribució neta a la resta d’Espanya. Aportem més del que rebem. Una comunitat pobra que ha de pagar per pertànyer a Espanya”, ha subratllat.

Segons Ferrando, des que el 2008 es van començar a publicar les balances fiscals “es tenen dades que demostren l’infrafinançament dels valencians” i ha afegit que, sumant el resultat des d’aqueixa data de tots els expedients, “la Comunitat Valenciana acumula un deute històric generat pel sistema de 16.000 milions”.

“Cobrar-nos amb interessos els nostres propis diners”

“El Govern d’Espanya coneix la injustícia que pateixen els valencians any rere any i, en lloc de reconèixer el nostre deute històric i abordar la reforma del finançament autonòmic, va posar en marxa el 2012 un sistema de préstecs per a dotar-nos de liquiditat, el FLA, que no fa sinó incrementar el nostre deute i cobrar-nos amb interessos els nostres propis diners”, ha dit.

Ferrando ha afegit que des del 2012 el deute “ha passat dels 21.800 milions als prop de 42.000 segons dades del Banc d’Espanya”, la qual cosa suposa un increment del 91,83%. “Només el 2014 vam haver de pagar 1.200 milions en interessos, uns diners que hem de destinar a pagar el deute en lloc de gastar invertir-los en el benestar dels valencians i les valencianes”, ha apuntat.

Comparteix

Icona de pantalla completa