Diari La Veu del País Valencià
Saps quines són les festes del País Valencià declarades d’interès turístic internacional?

RedactaVeu / València.

Potser molts ja coneguen quines són les 12 festes del País Valencià declarades d’interès turístic internacional, però, per si de cas, ací, a La Veu, farem un repàs sobre aquestes i, a més, de regal, vos fem una llista d’aquelles que són d’interès estatal perquè així pugueu aprofitar, durant les vacances o el temps lliure, per poder viure en primera persona alguna de tantes festes que omplin d’alegria i música aquestes terres.

Interès Turístic Internacional

La primera Festa d’Interès Turístic Internacional que a la majoria de gent li podria vindre al cap són les Falles de Sant Josep de València, reconegudes amb aquesta distinció des de 1965. En març, ja sabeu que és una cita obligada per als amants de les falles, la pólvora i la música passar pel cap i casal per gaudir d’aquesta festa.

GettyImages – Falles foc.

Però, més al nord, a Castelló de la Plana, les festes majors són les de la Magdalena, que també tenen aquest mèrit des de 2010 i sempre s’han celebrat el tercer dissabte de quaresma, encara que, en l’actualitat, tenen lloc el diumenge. Llavors, les gaiates omplen de llum i color els carrers de la capital de la Plana Alta.

Tot i que potser alguns ho desconeguen, Elx té aquest reconeixement des de 1997 per la processó del diumenge de rams, potser una de les més antigues, ja que la primera dada documental que existeix a l’Arxiu Municipal d’aquesta ciutat sobre el Diumenge de Rams es remunta a l’any 1371.

Misteri d’Elx. Foto: La Veu.

Oriola destaca per la seua Setmana Santa, que compta amb el reconeixement internacional des de 2010. En aquesta celebració, compten amb algunes figures singulars com ‘la Diablesa’, ‘el Caracol’ o ‘el Caballero Cubierto’.

També per les mateixes dates, Crevillent celebra la seua Setmana Santa, la qual també gaudeix d’aquest mèrit des de 2011. Vinculada a aquesta celebració, també hi realitzen un concurs fotogràfic i unes jornades gastronòmiques que van per la sisena edició.

Pel que fa a les Festes de Moros i Cristians amb aquest reconeixement, a la majoria li vindran al cap les d’Alcoi i, és clar que sí, les festes en honor a Sant Jordi (el 23 d’abril), que tenen aquest caràcter internacional des de 1965.

Per Sant Joan arriba el torn de les Fogueres d’Alacant, que són considerades d’interès turístic internacional des del 1983. En aquest cas, el solstici d’estiu i la crema com a renovació són l’origen d’aquesta festa que ens ofereix monumentals fogueres que deixen bocabadats els visitants.

L’altra Festa de Moros i Cristians que compta amb aquests aires internacionals és la de la Vila Joiosa, que compta amb aquest mèrit des de 2003. Aquesta celebració té lloc del 24 al 31 de juliol i l’acte central és el desembarcament, una tradició amb més de 250 anys d’antiguitat.

>

Desembarcament. Vídeo: Canal Xyrby Σ.

Torrevella, amb el seu Certamen Internacional d’Havaneres i Polifonia, compta amb aquest destacament més enllà de les fronteres des de 1994, ja que durant la segona quinzena de juliol s’apleguen en aquest municipi diferents grups per poder competir en algun dels premis que es concedeixen.

A Elx, com molts, potser, haureu pogut deduir, faltava un acte important que compta també amb aquest mèrit, perquè el conegudíssim i tradicional Misteri d’Elx també té aquest reconeixement internacional des del 1965.

Una de les festes que tothom haurà endevinat que disposa d’aquest mèrit és la que, podríem dir, convoca a més gent forana de tot el País Valencià, la Tomatina de Bunyol, que compta amb aquest interès turístic internacional des de 2002. Aquesta batalla de tomaques és coneguda arreu i queda patent quan visites la seua web que, fins i tot, escriu alguns dels seus anuncis en xinés.

Tomatina

Post Tomatina. Foto: La Veu.

A Sogorb es compta amb una celebració que potser algú desconeixerà, però que té també aquest mèrit des de 2005 i és l’Entrada de Bous i Cavalls que se celebra durant tota la setmana del segon dissabte de setembre a les 14h. Aquesta celebració, que conserva totes les peculiaritats originàries, té el seus primers indicis documentals datats en el segle XIV.

Sant Jordi a Banyeres. Foto: La Veu.

Estatal

Finalment, ací vos oferim la llista de les festes del País Valencià declarades d’interès turístic estatal amb els seus enllaços corresponents perquè pugueu consultar dates i tota la informació necessària per si voleu assistir-hi: la Setmana Santa d’Alzira, les Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Jordi de Banyeres, els Bous a la Mar de Dénia, les Festes Patronals en honor de la Verge d’Ermitana de Peníscola, la Fira d’Agost de Xàtiva, la Cavalcada dels Reis Mags d’Alcoi, els Escacs Vivents de Xàbia, les Festes de Moros i Cristians de Bocairent, les Festes Patronals de Sant Vicent Ferrer i les Festes Patronals en honor a la Sagrada Família i el Santíssim Crist de la Vall d’Uixó, la Setmana Santa de Sagunt, les Falles d’Alzira, els Moros i Cristians de Crevillent, les Festes Patronals de Sogorb, les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent, la Setmana Santa Marinera de València, l’Anunci i el Sexenni de Morella, la Fira de Tots Sants de Cocentaina, les Falles de Sagunt i els Moros i Cristians de Villena.

Comparteix

Icona de pantalla completa