Diari La Veu del País Valencià
La GVA fa recomanacions per augmentar la seguretat en les cremes al camp
RedactaVeu / València

En el marc dels consells en matèria de prevenció d’incendis forestals emesos per als agricultors, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural indica que, per dotar de més seguretat aquesta pràctica, en cas que fóra indispensable realitzar-la per les característiques del cultiu, s’ha de fer una franja de seguretat al voltant de la crema, respectar les distàncies de seguretat a la muntanya, mantenir la vigilància sobre la crema fins que les restes queden a temperatura ambient i disposar d’un xicotet dipòsit d’aigua al costat. A més, desaconsella els apilaments de grans quantitats de restes de poda al cremador.

No obstant açò, prèviament cal consultar a l’ajuntament si existeix un pla local de cremes i seguir les seues instruccions. Si el municipi no en té, cal sol·licitar permís a través de l’agent mediambiental. Totes les cremes fetes a menys de 500 metres del terreny forestal estan regulades.

El manteniment dels cultius llaurats en un entorn forestal prevé l’explotació agrícola de veure’s afectada per un incendi i crea oportunitats de control sobre l’avanç de les flames per representar àrees de discontinuïtat de material combustible. A més, els camins i punts d’aigua per a reg agrícola poden convertir-se igualment en infraestructures d’oportunitat en el cas de produir-se un incendi forestal.

Incendis forestals per treballs agrícoles

Entre 1983 i 2015, al voltant del 15% dels incendis forestals han tingut origen en activitats agrícoles tals com la crema de restes vegetals o de marges i ribes. Cada any es produeixen una mitjana de 68 incendis forestals per aquestes causes.

Una anàlisi recent sobre els incendis forestals originats per treballs agrícoles a les comarques dels Serrans i el Racó d’Ademús posa de manifest que els agricultors, en general, compleixen amb les restriccions diàries i horàries. No obstant això, no sempre s’és conscient d’altres precaucions que s’han de considerar com la distància de seguretat entre la foguera i la muntanya.

Comparteix

Icona de pantalla completa