Diari La Veu del País Valencià
La xarxa social assenyala el ‘menyspreu a les dones’ de Playmobil i Planeta deAgostini

RedactaVeu / València.

El blog ‘Mujeres con ciencia’ publicava el passat 24 d’agost un article ben esclaridor: Una editorial i una joguetera s’alien per a esborrar les dones de la història. L’article no feia altra cosa que, per una banda, qüestionar certes afirmacions històriques que fa la nova col·lecció de Planeta DeAgostini i Playmobil: ‘La aventura de la historia’ i, per altra banda, es pregunten com és possible que, de les 60 figuretes de què consta el col·leccionable (on destaquen que porta per subtítol: “Una introducció a èpoques i personatges de la història que són de major interès per als xiquets”), cap d’aquestes siga una dona. Afirmen els autors, Javier San Martín i Izaskun Lekuona, que “qualsevol de les figuretes podrien haver sigut de Cleòpatra, Hypàtia o Atenea”. Sembla que el menyspreu a les dones va més enllà, ja que, segons palesen San Martín i Lekuona, fins i tot en les figures que són neutres, com “un caçador prehistòric o un guardià del foc”, on es podria haver optat, perfectament, per una dona, no ho han fet.

Encara és molt més greu i profund el greuge, perquè, tal com afirmen els autors, “dintre de les cinc figuretes que estan directament relacionades amb la ciència, els descobriments o els invents, cap d’elles està dedicada a una dona. L’explorador polar és un home, també l’astronauta i per suposat Leonardo da Vinci. La figura número 46 ‘Savi científic’ i la número 57 ‘Científic’ són d’homes”, expliquen.

Finalment conclouen, “qualsevol d’elles podria haver sigut la representació d’alguna dona guardonada amb el Nobel o d’alguna de les científiques les vides o obres de les quals apareixen en aquest blog…”.

>

La Col·lecció: ‘La Aventura de la Historia’

La nova col·lecció sembla que és una adaptació d’una ja existent creada a Alemanya. Està configurada per figures realitzades per Playmobil i llibres d’història. Segons els criteris del màrqueting, la funció dels ninots és la de “servir de ganxo per cridar l’atenció sobre els llibres”, on segons diversos missatges a les xarxes “sí que reflecteixen i recullen les dones més destacades en la història”.

La Xarxa demana explicacions

Les xarxes socials no han deixat de costat aquest menyspreu de la col·lecció de Planeta DeAgostini i Playmobil. De fet, al mur de l’editorial, han fet arribar el malestar per les representacions exclusivament masculines de la història.

La pressió social ha estat tanta que, fins i tot, al mur de Playmobil han fixat un comentari on conclouen dient que en el seu catàleg, “hi ha figures masculines que tenen cura de nadons o realitzen tasques domèstiques i també femenines, com ara metgesses, bomberes o pirates. El contingut dels llibres de Planeta deAgostini ha sigut determinat per l’agència llicenciatària i està subjecte a la seua llibertat editorial, Playmobil només emeté la llicència”.

En aquest sentit, Eva Dénia, una de les nostres cantautores més preuades, va demanar explicacions tant a l’editorial com a la joguetera a través de les xarxes. Playmobil, amb seu a Onil (l’Alcoià), va respondre Dénia, com es pot veure en la imatge, amb un encapçalament de bestreta incongruent i, seguidament, en castellà, responen que “ens prenem molt seriosament les seues inquietuds i preocupacions, per això, les hem transmès al nostre soci de llicències Planeta DeAgostini perquè aquestes puguen ser preses en compte per a un futur”.

Comparteix

Icona de pantalla completa