Diari La Veu del País Valencià
La guerra tomaquera més internacional acaba sense incidències

EP / Bunyol

La Tomatina de Bunyol ha complit amb el seu ritual anual en el qual 22.000 persones han banyat la localitat de tomaca, en una edició on la batalla s’ha dirigit també contra la violència masclista i homòfoba, una acció que s’ha escenificat amb cartells de condemna que han penjat en les façanes dels edificis. Des de l’Ajuntament també s’ha fet saber que no hi havia constància de cap tipus d’incidència, “ni tant sols les més anecdòtiques” segons Rafael Pérez, alcalde del municipi.

Al so de la primera carcassa, poc abans de les 11h, sis grans camions carregats amb 24 tones de tomaca cadascun i un altre més xicotet amb 15, han començat a omplir els carrers de roig entre els vítols i càntics dels participants, uns 22.000, dels quals el 98 per cent ja ocupaven l’escenari de la ‘guerra’ a les 9h del matí. El 60% dels llançadors de tomaca són estrangers encara que, en aquesta edició, s’ha notat major presència dels propis veïns de Bunyol.

La Tomatina de 2016. Vídeo: EP.

Com a novetat, enguany, la Tomatina ha comptat amb un protocol d’actuació contra la violència masclista i homòfoba i una campanya de sensibilització sobre aquesta situació per a deixar constància, des d’un “aparador internacional” d’aquest tipus, amb 140 mitjans de comunicació acreditats, que es tracta d’un problema “de tots”.

Al final de la batalla, alguns participants han explicat la seua experiència a Europa Press. Com a resum, un d’ells ha exclamat: “És com la guerra però el que et passen xiulant són tomaques. És molt adrenalínic, molt divertit, a tothom ho recomane”, relata un participant que repeteix batalla 20 anys després de la primera vegada.

María, en la seua segona participació, descriu que s’ho ha passat “genial” llançant tomaques, si bé ha admès que al principi no volia posar-s’hi. Una vegada passat, ho recomana a “tots els públics”. “En què consisteix la diversió? A gaudir amb l’aigua i les tomaques”, afigen altres amics.

“De tots els racons del món”

El delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, ha recordat la “importància i repercussió internacional” de la Tomatina, amb assistents “de tots els racons del món”, entre ells, japonesos, americans, australians, britànics o francesos.

Comparteix

Icona de pantalla completa