Diari La Veu del País Valencià
400 anys de la Nit de les Fogueretes d’Agullent que recupera les torxes fetes d’esportins
RedactaVeu / Agullent.

Aquest divendres, Agullent (la Vall d’Albaida), rememorarà la Nit de les Fogueretes, una tradició amb més de 400 anys d’història que fan d’aquesta romeria nocturna una de les més antigues del País Valencià, tal com s’explica al comunicat difós per l’Ajuntament de la localitat. A més, aquesta celebració va estar declarada Festa d’Interés Turístic en el 2010.

Un dels fets recents destacables d’aquesta festa és que des de l’any passat s’ha recuperat per a la romeria l’ús de torxes fetes d’esportins, que a Agullent anomenen falles. Aquestes estan fetes amb trossos d’esportins d’espart de les almàsseres, que abans s’utilitzaven per a premsar les olives, raó per la qual les torxes van anar desapareixent de la romeria.

L’any passat, la Regidoria de Festes del consistori agullentí amb la col·laboració dels Festers del Crist (els quintos de 45 anys) van iniciar diversos tallers per fer que les noves generacions aprengueren a confeccionar les torxes, i és per això que per segon any consecutiu recupera aquest element que feia més d’una dècada que no hi era present.

La Nit de les Fogueretes

Tal com marca la tradició, en la Nit de les Fogueretes els veïns d’Agullent i visitants pujaran des de la plaça Major cap a l’ermita de Sant Vicent Ferrer amb fanalets i falles per a rememorar el milacre de la pesta. Després de cantar els goigs, s’organitzarà una filera per entrar a l’ermita per a untar-se amb l’oli miraculós de la llàntia de Sant Vicent Ferrer, que al 1600 els deslliurà de la pesta bubònica que amenaçava la localitat. A la baixada de l’Ermita els festers del Crist repartiran cacaus, tramussos, cervesa i vi, i per rematar la nit a l’escenari de la Font Jordana actuarà l’orquestra Matrix.

Amb la Nit de les Fogueretes arranquen a Agullent oficialment les Festes del Miracle, que inclouen actes d’un alt valor etnològic i cultural com la centenària Dansada a la plaça (dissabte), així com activitats més lúdiques com una extensa programació infantil i orquestres, que podeu consultar ací.

Comparteix

Icona de pantalla completa