Diari La Veu del País Valencià
PxL demana que la GVA intervinga en el cas discriminació lingüística de l’hotel dels Poblets
RedactaVeu / València

Arran del cas de l’hotel dels Poblets (la Marina Alta), els amos del qual van fer fora uns joves per parlar en valencià, -podeu llegir ací la notícia completa– Manuel Carceller, portaveu de Plataforma per la Llengua al País Valencià, ha explicat en un comunicat que la prohibició a un ciutadà de parlar valencià és un cas flagrant de discriminació per raons de llengua, que va en contra de la legalitat de l’Estatut d’Autonomia valencià, i de l’article 2n de la Llei 4/1983, d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV): “El valencià és llengua pròpia de la Comunitat Valenciana i, en conseqüència, tots els ciutadans tenen dret a conèixer-lo i a usar-lo oralment i per escrit tant en les relacions privades com en les relacions amb les instàncies públiques”.

Des de l’ONG del català es demanarà que la Generalitat Valenciana intervinga en el cas de discriminació del bar dels Poblets, “perquè qualsevol ciutadà té dret, sempre, a comunicar-se en la llengua pròpia”.

Escola Valenciana

L’entitat cívica també dóna suport a les persones menyspreades per haver exercit el seu dret de parlar valencià a la gerència d’un hotel als Poblets i ofereix la seua Oficina de Drets Lingüístics per denunciar aquest incident.

Escola Valenciana, que treballa per la normalització lingüística al País Valencià, ha manifestat que “mai no hem de tolerar que se’ns negue el dret d’expressar-nos en la nostra llengua”. Per al president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, “saber valencià està lligat a la qualitat del servei”, per la qual cosa, “un hotel que viu del turisme i té treballadors que no són competents en valencià però sí en altres llengües, no està a l’altura dels seus clients, és poc professional, no ofereix un bon servei”.

L’entitat cívica ha plantejat el coneixement de llengua com una oportunitat: “És absurd que les empreses valencianes no compten amb personal format en valencià perquè limiten el seu volum de negoci a una part de la població”. En aquest sentit, l’entitat ha recordat que “aquestes vulneracions de drets no passarien en un país que tinguera les dues llengües cooficials normalitzades, a més de comptar amb mitjans de comunicació íntegrament en valencià i que la competència lingüística del funcionariat estiguera regulada a través del requisit lingüístic”.

Dret a usar el valencià per llei

Per la seua banda el portaveu de Plataforma per la Llengua també ha declarat que la ciutadania té dret sempre a usar el valencià, “tant en les relacions públiques com privades, sense que puga derivar-se de l’exercici del dret a expressar-se en valencià, qualsevol forma de discriminació o exigència de traducció”. Aquest dret està regulat en la Llei 4/1983, d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV).

Igualment el dret a no ser discriminat per parlar valencià està recollit en l’article 14 de la vigent Constitució Espanyola del 1978, on es regula la igualtat davant la llei, sense que puga prevaldre cap discriminació per raó d’opinió o llengua.

Comparteix

Icona de pantalla completa