Diari La Veu del País Valencià
ACPV reclama al Consell una llei d’igualtat lingüística ‘per a evitar discriminacions’
RedactaVeu / València

“El conegut cas de discriminació lingüística antivalenciana protagonitzat el passat 25 d’agost per l’hotel El Bichet, als Poblets, a la Marina Alta -que es va negar a atendre sis persones per parlar en valencià- és només l’últim exemple d’una dura realitat: el dret dels valencians a expressar-nos en la nostra pròpia llengua no és suficientment respectat, tot i que la democràcia espanyola ja té molts anys”.

Amb aquestos termes s’ha pronunciat Acció Cultural del País Valencià en el començament d’un comunicat fet públic a primeres hores d’aquesta vesprada respecte al cas de discriminació lingüística registrat a l’establiment hoteler del Poblets.

Per a ACPV, “el fet, sobretot, expressa la desprotecció legal i jurídica en què ens trobem els valencians en la nostra pròpia terra, perquè tot i que les víctimes de la discriminació van presentar denúncia davant l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) a Dénia, seguint les indicacions de la Policia Local dels Poblets, la realitat és que no van ser atesos per l’establiment i que –de moment- els responsables dels fets no han rebut cap tipus de sanció”.

“Allò més greu és que aquesta situació no és extraordinària”

Allò més greu, però, per a Acció Cultural, “és que aquesta no és una situació extraordinària: els valencians som molt sovint víctimes de discriminació per raons de llengua en la nostra pròpia terra, perquè no comptem amb una cobertura legal que puga garantir la igualtat per raons de llengua”. En aquest sentit, ACPV recorda que va presentar el març de 2015 el document “Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica”, elaborat amb el suport de les universitats públiques valencianes, com a base per una possible i necessària nova llei d’igualtat.

“Ara –assegura en el comunicat ACPV- és responsabilitat del nou Govern valencià demostrar que hi ha una nova voluntat perquè es respecten els drets dels valencians i la igualtat de tots els ciutadans”.

Finalment, l’entitat subratlla que posa a disposició de les víctimes d’aquest nou cas de discriminació lingüística antivalenciana el seu Servei Jurídic, al temps que “anima totes les víctimes a denunciar i fer respectar els seus drets”.

Comparteix

Icona de pantalla completa