Diari La Veu del País Valencià
Els barbs atrapats al riu Albaida necessiten una acció ‘urgent’ de la CHX o de Conselleria

RedactaVeu / L’Alcúdia.

Fa uns dies, des de Xúquer Viu advertien que el riu Albaida, al seu pas per Manuel i Castelló de la Ribera (la Ribera Alta), en els seus últims quilòmetres, “es trobava completament sec”. Aquesta situació de sequera continua tal com hem pogut comprovar des d’aquest diari. No obstant això, relaten des de l’associació ecologista que aleshores, “aigües amunt, anant al nucli de Torre d’en Lloris, “vam poder comprovar que hi havia un cabal suficient per a mantindre la connexió del riu, però que una gran quantitat del seu cabal –aproximadament un 80%- es derivava per la Séquia Comuna de l’Ènova, principal causa per la qual el riu s’asseca aigües avall i no arriba a connectar amb el Xúquer”.

Tanmateix, Xúquer Viu explicava que “tot i que el cabal d’aigua de l’Albaida que arriba a Torre d’en Lloris ha disminuït de manera considerable per la sequera, considerem que una bona gestió de l’aigua que arriba podria propiciar tant el seu ús agrícola com el manteniment d’un mínim cabal del riu”.

Com a solució, proposen que la séquia Escalona del Xúquer que travessa el llit del riu, i que en altres situacions es nodreix d’aigua de l’Albaida, “també podria contribuir a mantenir aquest cabal d’urgència”.

Imatge d’una protesta de Xúquer Viu al llit del riu Albaida. Foto: Xúquer Viu.

Xúquer Viu es va posar en contacte amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per traslladar-li aquestes propostes i donar solució a un problema recurrent els últims anys. Igualment, demanaren a la Confederació que rescatara els nombrosos peixos, –barbs entre ells, alguns de considerable grandària- que s’han quedat aïllats en alguns bassals del riu i que moriran en els pròxims dies si no s’actua”.

En declaracions a aquest diari, Roger Pons ha afegit que la resposta de la CHX ha estat “positiva”, però “amb excessiva calma”, ja que com explica, els barbs atrapats “moriran, no poden esperar tants dies” perquè, des de la CHX “no han concretat una solució, sinó que enviaran els guardes per veure la situació dels peixos”. En eixe sentit, des de Xúquer Viu s’optà també per alertar la Direcció General del Medi Natural, depenent de la Conselleria de Medi Ambient, perquè “compten amb un sistema de pesca elèctrica i poden traslladar els peixos a un altre lloc” i salvar els que encara estan vius.

Aquest diari s’ha posat en contacte amb la Confederació Hidrològica del Xúquer per saber com es troben les mesures proposades per Xúquer Viu, si es duran a terme o aplicaran altres, però, fins al moment de redactar i publicar aquesta notícia, encara no han donat resposta.

Per altra banda, sobre la preocupant situació del cabal de l’Albaida, sec al seu pas per Manuel, Pons explica que des de la Confederació “estudiaran si el cabal ecològic s’acompleix”, perquè, afegeix: “Segons ens digueren, al punt de l’Assut diuen que hi ha un ull d’aigua”. Aquest, explica Pons, “se l’endú la séquia, per tant el riu s’asseca perquè la quantitat d’aigua és mínima”. Tot i això, ens remet a les dades d’aigua de l’embassament de Bellús, a hores d’ara amb una capacitat de 2,73 hm³, tot i que la seua capacitat total és de 63 hm³, per això conclou Pons que sobre el cabal “pocs miracles es poden fer”, per això, ara per ara, incideix que “allò més urgent són els peixos, que es moren, i després comprovar si el cabal ecològic s’està acomplint”.

Comparteix

Icona de pantalla completa