Diari La Veu del País Valencià
Incendi Benitatxell: ‘Si un atac aeri es produïra sonaria com hui ací’
Eduard Torres / Xàbia

Si un atac aeri es produïra crec que sonaria com hui ací, amb tot el soroll de motors i sirenes. Diuen deu mitjans, però jo veig ací a la platja de l’Arenal tres hidros que no paren de carregar i dividir-se cap als dos focus actius, s’escolten alguns helicòpters per la muntanya que hi ha cap a les urbanitzacions afectades: cansalades i tossalet sobretot.

Foto: E. Torres.

Ací tot fa olor a fusta cremada des d’anit, una capa de cendra blanca per tot i alguna sirena llunyana. A les 7.30 del matí s’ha sentit la primera avioneta amb flotadors que ha anat davant la mateixa platja a carregar; tot i el dolor del foc, l’espectacle de les avionetes és encisador, com si estigueren navegant per damunt d’una mar en calma que, hui, tal volta per respecte a la tragèdia que estem vivint, s’ha alçat apaivagada i sense ones; de vegades les avionetes fan cua carregant i s’enlairen tot seguides d’un hidroavió molt més gran que fa un soroll eixordador; la tasca d’aquestes persones és encomiable, no té preu.

Molta gent es va refugiar anit i aquesta matinada a l’institut del poble, l’Antoni Llidó, i també a un col·legi. El 112 informa que hi ha vora 270 persones a l’institut i 72 a l’altre. Al mateix temps, l’Hospital de Dénia comunica que no hi ha hagut cap ingrés per intoxicació o problemes dels incendis i que els dos ambulatoris estan preparats per a qualsevol atenció que es necessite.

També, aquest matí, la Generalitat confirma el que els veïns de la platja de l’Arenal vam poder veure anit: que ha sigut provocat… cap dubte. La seqüència dels fets ho confirma: sobre les tres de la vesprada començà a olorar-se i veure’s el foc i fum de les “Cumbres del Sol” al Poble Nou de Benitatxell, però res de res a Xàbia. A les cinc semblava controlat però, amb tant de vent, sobre les set va reviscolar i començava a amenaçar les altres urbanitzacions properes.

A les nou de la nit, des de la terrassa de la meua vivenda veig, de colp, un incendi a escassos dos-cents metres de la platja, un lloc ple de canyes i prop dels apartaments; ens acostem a mirar com ha pogut ser i, de colp, a la dreta, cap a la muntanya i on estan el que es coneix ací a Xàbia com el saladar i la part del tossalet comença a cremar en dos llocs diferents però no massa lluny.

Foto: Foto: E. Torres.

La gent allí reunida no va tindre dubte, era provocat.

Poc després, sobre les deu de la nit, començaven a dir que hi havia hagut una detenció per la part de la caleta, que havien detingut una persona encenent un foc; res més s’ha tornat a escoltar d’aquest tema; però es va veure perfectament com creixien del no-res aquells dos nous focus i entre xalets, a uns llocs amb moltes vivendes i molt de pi.

Foto: @PacoCholbi.

La tasca, excepte els mitjans aeris, va continuar tota la nit. El de l’arenal va cremar matoll i canyes i es va controlar sobre les 23.30. Mentrestant, per dalt, per la muntanya anava avançant un nou front cap a la Granadella i l’altre baixava cap al camí de Cabanes que, a hores d’ara, encara està tallat.

Poca gent a la platja hui, a aquestes hores sempre n’hi ha molts més. A bars i tendes cares llargues de preocupació, impotència al carrer; comentem que vénen més efectius de l’UME que se sumen al que hi havia ací des d’anit, vénen més brigades de tot arreu i, és de suposar que, amb el dia per davant es podrà controlar, però, el mal ja està fet.

Una tragèdia humana i natural de la qual Xàbia i el seu terme, com també Benitatxell, tardarà anys i anys en recuperar-se.

Comparteix

Icona de pantalla completa