Eduard Torres / Xàbia / Benitatxell.

És la calma després de la tempesta. Hui ja no hi ha llargues columnes de fum ni sirenes i camions amunt i avall. Tampoc avions carregant aigua. És el dia després de l’incendi més fort que ha patit aquesta comarca en dècades.

Emergències comunica que, des de primeres hores del matí, un mitjà aeri reforça les tasques d’extinció. Tot i que el mal ja està fet i hem perdut un patrimoni natural tan gran com és la Granadella i tantes i tantes pèrdues materials, el foc no deixa temps per a la compassió: Bolulla i l’Algar es cremen. Una altra part de la Marina, aquesta volta la baixa, també pateix les flames devastadores d’un incendi que està moltes hores descontrolat.

Malauradament, som ja una terra acostumada a conviure amb el foc, per a bé o per a mal. Tots hem girat els ulls cap a Bèrnia, per assegurar-nos que, a poc a poc, i amb l’ajut del dia per davant, es puga controlar i extingir. Els incendis són part de la memòria dels valencians, a uns llocs més que als altres, accidentals i provocats, d’aquestos últims molt més.

Des de delegació de Govern també informen que els focus de Xàbia i Benitatxell estan sota control i, l’Ajuntament de la localitat agraeix als municipis del voltant l’ajuda d’efectius; també la solidaritat de la gent i els festers del Port de Xàbia, que estaven en festes i ho van paralitzar. Curiosament, a l’hora de més foc, quan van brollar diversos focus inesperadament per l’Arenal i les urbanitzacions, estava previst fer-se un correfocs com tots els anys, pels carrers del Barri de Triana, a Duanes de la Mar.

Ara és el dia després, aquell en què comencem a assumir el que ha passat, aquell jorn de dol en què els que han abandonat les seues vivendes amb pressa i por tornen i no creuen el que veuen. Queda molt per fer, també conviure amb la por que els autors dels incendis tornen a actuar. Pensàvem que sols s’atrevien amb camps i pujols abandonats, fins i tot amb paratges naturals; ara sabem que no els importen ni cases ni gent, que són capaços d’actuar a qualsevol lloc, per tràgic que siga el seu resultat.

Les cendres, a Xàbia, ho omplin tot mentre un helicòpter sobrevola la vall fins al Puig de la Llorença on, sols fa 48 hores, va començar aquest malson que s’ha emportat per davant gran part del cor natural d’aquesta terra i de tot el País Valencià, la Granadella.

Comparteix

Icona de pantalla completa