Diari La Veu del País Valencià
Un concert per a gossos inèdit obri el festival de música de nova creació de Rafelbunyol

Sixto Ferrero / Rafelbunyol.

La V edició del Projecte Rafel Festival, el festival de música d’avantguarda que acull la població de Rafelbunyol (l’Horta Nord) es consolida com un dels punts d’ebullició de la nova creació descentralitzada. “Han canviat les coses”, ens afirmava Miguel Ángel Berbis, el director artístic del festival, ja que ara l’Ajuntament és el promotor i el compositor de Rafelbunyol és qui continua assumint la direcció artística, “perquè sempre els ho he dit, el festival no ha de ser de l’Ensemble d’Arts, sinó del poble i per al poble”.

Dimecres es presenta aquesta edició que, seguint fil per randa els nous designis culturals, rep l’impuls tan necessari de l’administració valenciana a través de l’Institut Valencià de la Música i de l’Institut Valencià de Cultura, un fet que “s’ha notat, i com” exclama Berbis. Al costat de l’Ajuntament de Rafelbunyol i de l’ensemble resident, l’Ensemble d’Arts, estarà el director de l’IVM, Leonardo Marqués, per posar sobre la taula tot l’atractiu cultural que amaga aquesta edició que començarà el proper 18 de setembre amb una sorprenent Fantasia Canina, una creació del percussionista i membre d’Amores Grup de percussió Jesús Salvador ‘Chapi’ juntament a l’Ensemble d’Arts, amb la col·laboració del director artístic del festival Miguel Ángel Berbis.

A l’aire lliure, la Fantasia Canina està adreçada als cànids, que són “els nostres inestimables companys”, amb música escrita ‘ex professo’, l’espectacle, segons ens explica a aquest diari Berbis, “està també pensat per als humans”, però, la intervenció de l’electrònica, l’ús de certes freqüències que només són audibles pels gossos, faran de la Fantasia Canina “un espectacle imprevisible, amb dosi performativa”. A més a més, segons ens ha declarat, “tot està supervisat per controls veterinaris i compleix la legalitat respecte als animals que podran acudir junt amb els seus companys humans” a gaudir del primer concert amb aquestes característiques que es celebra al País Valencià i a l’Estat.

Jesús Salvador ‘Chapi’ assajant amb el gos.

El festival continuarà el 24 amb la presentació i posada en escena del segon treball del tàndem format per Josep Lluís Galiana i Carlos David Perales. El duo d’improvisadors van aconseguir altes quotes de simbiosi sonora amb Ready! (Clamshell Records, 2014) i ara tornen amb Too Short (Liquen Records, 2016), un segon treball que presentaran al festival i que de segur no decebrà ningú ja que tots dos músics formen un dels duos més exquisits amb les combinacions tímbriques del panorama valencià.

En octubre actuaran l’Ensemble Sinkro amb un programa sota el títol “Ombres i Silenci”, un espectacle que va més enllà de l’especulació sonora i on la percepció lumínica i el moviment afectarà l’embolcall sonor que proposen els donostiarres. També en octubre tindrà lloc el concert de l’ensemble resident, l’Ensemble d’Arts els quals després d’aconseguir un gran èxit en l’edició anterior amb la posada en escena de l’espectacle Ausiàs March i el foll amor enguany proposen un seguit d’estrenes absolutes de compositors valencians com Miguel Ángel Berbis, Jose Antonio Orts i Sergio Blardony, junt al francès Pierre Jodlowski. Sense deixar el mes d’octubre, es presentaran el duo andalús S3: Spectral Sax Style els quals proposen una combinació tímbrica de saxofons i electrònica per fer un repàs al repertori més actual per a aquests timbres.

A les darreries d’octubre arriba un nou plat fort amb l’espectacle multimèdia El bosón de Higgs a càrrec la plataforma Campo d’interferències. La partícula de Déu, i tots els conflictes ètics, morals i científics que l’envolten es posaran en escena a través de la concepció d’Antony Maubert. Seguidament el pianista Ricardo Descalzo actuarà a l’Auditori de Rafelbunyol per fer una repassada al repertori pianístic dels últims anys del XX i els primers del XXI on interpretarà al costat d’obres de compositor com Annea Lockwood, John Adams o Toru Takemitsu, una obra del valencià Hèctor Oltra.

El 6 de novembre tindrà lloc el concert de clausura a l’Auditori de Rafelbunyol amb els bascos de l’Ensemble Kuraia, on proposaran un trànsit per les creacions més actuals, amb obres creades entre l’any 2000 i 2016 on s’inclouen compositors com Maria Eugenia Luc, Jorge Fernández Guerra o el valencià Voro Garcia.

El Projecte Rafel Festival s’ha consolidat com a referent de la nova creació, junt a la Mostra Sonora de Sueca i a l’Ensems, gràcies a la constància de l’Ensemble d’Arts i el suport de l’Ajuntament de Rafelbunyol. Així mateix, tenint en compte el Pla Estratègic Cultural, “una de les línies mestres és que no es centralitze l’oferta i que es porte a les comarques, i Rafel i la Mostra Sonora ja tenien una estructura que des de l’Institut Valencià de Cultura han acollit molt bé”, destaca Berbis. Però a més, des dels canvis introduïts en les direccions “les ajudes per a festivals de música s’han triplicat”. En eixe sentit, conclou Berbis, “si Abel Guarinos no haguera obert les convocatòries com ho va fer, Rafel s’haguera acabat”. El suport de l’IVC ha estat “una energia de força tremenda, perquè no és igual fer-ho a soles que tindre algú que et dóna un cop de mà”. Afegeix que, a més a més, festivals com el Montserrat, la Mostra Sonora de Sueca o el Projecte Rafel, enriqueixen i diversifiquen el territori”.

Comparteix

Icona de pantalla completa