Diari La Veu del País Valencià
Així es troben els incendis a la Marina després de quatre dies de ‘batalla contra el foc’
RedactaVeu / EP / Alacant

El Consorci Provincial de Bombers d’Alacant va donar per estabilitzat a les 20.21 hores d’ahir l’incendi forestal que afecta Benitatxell i Xàbia, segons informà el 112 de la Generalitat a través de Twitter.

El foc ha evolucionat de forma favorable durant la jornada d’aquest dimarts i han treballat sobre la zona un centenar d’efectius terrestres amb el suport aeri d’un helicòpter previngut per a actuar en “possibles rebrots”.

El perímetre de zona afectada s’estén al llarg de 812 hectàrees de zona forestal i urbana i ha obligat al desallotjament de 1.400 persones que ja han tornat als seus habitatges.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, llançà un missatge a través de Twitter en el qual mostrà el seu reconeixement als ciutadans de Xàbia per la seua solidaritat amb les persones afectades i també a tots aquells que amb el seu esforç “li guanyen la batalla al foc”.

Els esforços se centren ara en el foc de Bolulla, que està perimetrat i en vies d’estabilització. Els treballs s’estan desenvolupant amb especial intensitat en la zona de la Serra de Bèrnia, segons ha informat el delegat del Govern al País Valencià, Juan Carlos Moragues.

Treballs de perimetració a l’incendi de Bolulla aquesta nit. Foto: @UMEgob.

El delegat ha explicat que el foc afecta una zona de difícil accés a la qual els mitjans terrestres no poden arribar, per la qual cosa el protagonisme és dels aeris. Concretament, hi ha 17 mitjans aeris, 11 d’ells del Ministeri, i més de 100 militars desplegats en la zona.

Sobre l’origen del foc, ha indicat que fins ara el que saben és que un alemany que viu en una finca rural diu que va veure en la casa del costat un incendi. La Guàrdia Civil està analitzant eixa finca rural on es troben les restes de les primeres flames i parlant amb els veïns de Bolulla.

“Estan obertes totes les línies d’investigació. Darrere està la mà de l’home, el que no sabem és si és negligència o provocat”, ha dit.

Així mateix, respecte als desallotjats ha puntualitzat que no es preveu que puguen tornar ara com ara a les seues cases “perquè és una zona amb punts molt calents i no és aconsellable”.

La ciutadania ha encès les xarxes a mesura que les imatges i els vídeos s’han fet extensibles a través d’internet. Molta gent s’està adherint a la petició creada en Change.org on es demana “No a la requalificació, si reforestació a Xàbia”, tot per deixar constància que la ciutadania no està d’acord amb la nova Llei de Montes aprovada pel PP que permet urbanitzar en zones forestals calcinades per incendis forestals. No obstant això, sobre aquesta qüestió, l’ajuntament va voler deixar clar que calia “evitar donar credibilitat a rumors transmesos per les xarxes socials o animar propostes, encara que amb bona voluntat, l’únic que genera és confusió”. Chulvi va confirmar que la Granadella “és un Parc Forestal i continuarà amb aquesta catalogació”, i afegí que la consellera Cebrián quan hi va ser a la localitat, “comprometé la seua ajuda per a reforestar la zona” i convertir-la en “més resistent davant incendis” d’aquestes característiques.

Altre dels incendis és el que afecta a Callosa d’en Sarrià el qual després de treballar durant el dia d’ahir sobre el focus s’aconseguí “controlar” al voltant de les 04.00h d’aquesta matinada.

Fases dels incendis

Per altra banda el 112 ha publicat una llegenda útil per entendre les fases d’extinció d’incendis. Així, les quatre fases com actiu, estabilitzat, controlat i extingit queden ben explicades amb la imatge de la flama.

Comparteix

Icona de pantalla completa