Diari La Veu del País Valencià
Xambó: ‘El PP tracta de carregar-se el darrer testimoni de les seues barrabassades a C9’
F. Javier Argente / València

La situació continua blocada. Les negociacions per a l’elecció de membres per al Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació – la nova RTVV – no avança com cal.

En les últimes hores de dimarts es filtrava el nom d’un possible candidat a presidir l’òrgan directiu de la corporació. Enrique Soriano, lletrat a les Corts Valencianes, pareix l’home de consens que s’ha trobat per substituir el vetat Josep López, el veterà periodista que comptava amb el suport de la majoria de grups polítics fins que C’s va trencar l’acord al·legant una relació familiar de López amb el PSOE.

Però el Partit Popular, que pareix decidit a portar fins al final una estratègia obstruccionista per tal de paralitzar la posada en marxa d’un canal de televisió públic i en valencià, es despenja ara amb un nou veto. Si hi ha un mínim consens en un nom, llancen una andanada contra un altre. Així, en unes declaracions d’Isabel Bonig, recollides pel setmanari El Temps, la presidenta popular afirma que “si nos vetan, nosotros podemos vetar a otros como Rafa Xambó, propuesto por Compromís”. La direcció popular justifica aquesta reacció pel fet que Compromís i Podem estiguen en contra del nomenament de Maite Fernández.

En declaracions en exclusiva per a La Veu, el sociòleg i expert en temes de comunicació Rafa Xambó ens mostra la seua més absoluta indignació per l’actitud dels populars. “El PP tracta de carregar-se el darrer testimoni de les seues malifetes a Canal 9, volen callar l’última veu que persegueix les barrabassades que han fet a la televisió dels valencians. Per a mi, el que em resulta absolutament inadmissible és que em posen en la balança amb Maite Fernàndez. A mi m’hauria de dir el PP quina és la mala pràctica que m’invalida”.

Cal recordar, com ens deia Xambó, que Fernández va ser la directora d’informatius en el moment de l’accident del metro, o que ella mateixa va declarar a favor de Vicente Sanz en el cas de les treballadores assetjades per l’antic cap de recursos humans de Televisió Valenciana.

Xambó feia notar la seua indignació quan explicava que els únics arguments que els populars poden utilitzar en la seua contra “són absolutament impresentables, com dir que sóc d’esquerres, que sóc nacionalista, que sóc un expert en temes de comunicació, que sóc el que va fer la primera tesi doctoral sobre el sistema comunicatiu valencià ja fa més de 20 anys, que sóc investigador reconegut en el camp, que he sigut membre del Consell d’Administració i que els vaig dur dos vegades a la fiscalia o que tinc els últims directius de RTVV denunciats davant l’ajuntament de Paterna. Que em diguem on està la meua mala pràctica perquè em veten, perquè per la meua banda, l’únic que hi ha és un compromís claríssim en la defensa del sector públic de la comunicació.”

Xambó té molt clara quina es l’estratègia del Partit Popular en el procés de reobertura d’una nova televisió pública: “És una estratègia obstructiva, no importen els vetos. Si s’arriben a acords s’inventen una altra excusa per a bloquejar el nomenament del president i del Consell Rector. O deixen d’inventar-se excuses per a obstruir la posada en marxa de la nova corporació, o es canvia la llei. El que passa és que, clar, en principi, ja hauran aconseguit l’objectiu de retardar dos o tres mesos més l’inici de la nova televisió.”

Una nova televisió que –com Rafa Xambó, i distints sectors de la societat valenciana han defensat- tinga l’obligació d’informar de tot el que ocórrega al País Valencià des de la llibertat, la pluralitat, la veracitat i la transparència. I això, per a alguns que ara posen entrebancs al seu inici, pot no ser del seu interès.

Comparteix

Icona de pantalla completa