Diari La Veu del País Valencià
La transsexualitat ja no serà considerada una malaltia amb la Llei Trans de la GVA

RedactaVeu / València.

Aquest dimecres s’ha fet un primer pas cap a una societat més respectuosa amb la diferència i que posa en valor la diversitat. La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat l’avantprojecte de la Llei integral del reconeixement dels dret a la identitat i expressió de gènere en el País Valencià, que representarà, segons ella “un canvi estructural en la societat, perquè amb la seua aplicació s’aconseguirà una societat molt més respectuosa, que contemple la diversitat com un valor i no com una amenaça”.

Aquest avantprojecte és especial ja que és el primer que ha estat elaborat de manera conjunta per l’equip de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en col·laboració amb les conselleries amb competències en educació, sanitat, justícia i treball, i consensuada amb les entitats socials i partits polítics, per tant té un caràcter transversal.

La norma regula els drets de les persones trans en àmbits tan diversos com l’educatiu, el sanitari, el social o l’administratiu, per això ha estat necessària la implicació de totes les conselleries corresponents. La finalitat d’aquesta llei és establir un marc normatiu adequat per garantir el dret d’autodeterminació de gènere de les persones que manifesten una identitat de gènere sentida diferent a l’assignada en el moment del seu naixement.

La vicepresidenta, en la seua presentació, ha aprofundit en el caràcter de normes com aquesta, ja que segons ha manifestat “lleis com la que presentem, representen un canvi social de profunditat, que atén una demanda social àmpliament reclamada”.

Una expressió més de diversitat

Mónica Oltra ha destacat, entre les fites del projecte normatiu, que suposa una despatologització de la transsexualitat, en la mesura en què aquesta ja no serà considerada com a trastorn, sinó com una expressió més de la diversitat humana.

Aspectes normatius

Pel que fa al marc normatiu regula aspectes tan necessaris per a la plena integració de les persones trans en la societat com l’empara en les fases inicials del procés de declaració de la pròpia identitat sentida, la tutela en les situacions de minoria d’edat o l’atenció gerontològica, especialment en les residències de la tercera edat, situacions a les quals ha de prestar-se especial atenció.

Àmbit sanitari

En l’àmbit sanitari, l’avantprojecte de llei garanteix als menors trans l’accés a tractaments de bloqueig hormonal a l’inici de la pubertat i al tractament hormonal creuat en el moment adequat de la pubertat, per a afavorir que el seu desenvolupament corporal es corresponga amb el de les persones de la seua edat. Així mateix, disposaran d’un pla de seguiment, acompanyament i assessorament psicològic.

La teràpia sexològica, farmacològica i hormonal en el procés de trànsit cap al gènere sentit, així com el suport psicològic durant les fases d’hormonació i cirurgies, també estan reflectits en l’avantprojecte de la Llei d’Identitat de Gènere.

Atenció educativa a la identitat de gènere

En aquest avantprojecte també es fa referència al món educatiu, d’entre algunes de les mesures destaquen algunes com que es respectarà la imatge física, així com la lliure elecció de la indumentària de l’alumnat, l’accés i l’ús de les instal·lacions del centre d’acord amb la identitat de gènere sentida, incloent els lavabos i els vestuaris, i que la comunitat educativa del centre es dirigisca a les persones trans pel nom que hagen triat

Ocupació

Per últim, en el terreny laboral on l’exclusió de les persones trans és molt alta, d’entre algunes de les mesures s’estableix la incorporació d’aquest col·lectiu al costat d’aquells que tenen major dificultat per a accedir a una ocupació, quant a mesures de formació, orientació i inserció laboral.

Comparteix

Icona de pantalla completa