Diari La Veu del País Valencià
Enquesta STEPV: ‘Continuen els mateixos problemes de sempre en l’inici del curs’
RedactaVeu / València

A l’enquesta realitzada per STEPV, han respost 71 centres (18 de la demarcació d’Alacant, 17 de la de Castelló i 52 de la de València), el 69% dels quals confirma que s’han superat les temperatures permeses per a donar classe (27ºC). Dels que superaven el màxim de temperatura, un 56% ho feia per sobre de 30ºC i la resta entre 27ºC i 30ºC. Quant a la humitat, el 18% dels centres superava el 70% segons l’enquesta del sindicat.

Aquestes són les referències establertes per tal de considerar una situació de risc per a la salut en els llocs de treball, és a dir, més de 27ºC de temperatura i més d’un 70% d’humitat.

Quant al nombre d’unitats, un 22% dels centres ha augmentat les aules respecte del curs passat, mentre que un 10% les ha disminuït i un 68% manté el mateix nombre d’aules.

Sobre la pregunta plantejada respecte de la plantilla del centre, el 40% manifesta que encara no té completa la plantilla, front al 60% que sí la té completa. La majoria d’aquestes places incompletes són baixes o permisos que encara no s’han cobert, sempre segons les mateixes fonts.

Pel que fa a l’augment de plantilla, “només un 25% manifesta que han recuperat plantilla respecte del curs passat, mentre que un 75% no ha vist cap increment”.

Augment de l’alumnat en un 35% dels centres

Quant a l’alumnat, ha augmentat en un 35% dels centres, ha disminuït en un 21% i es manté igual en un 44%. Un 40% dels centres es queixa que supera la ràtio d’alumnat permesa en alguns grups, mentre que el 60% restant té la ràtio legal.

Pel que fa a les infraestructures, el 66% del centres enquestats han assenyalat que tenen algun problema amb les instal·lacions que no s’ha resolt encara, fonamentalment de calefacció, fontaneria, electricitat, estat del paviment dels patis, goteres i humitats, finestres, etc. I el 18% dels centres enquestats tenen barracots encara.

El sindicat també ha preguntat sobre el recent protocol d’atenció sanitària, publicat dilluns passat al DOCV. El 78% dels centres responen que no els sembla bé que tota la responsabilitat de l’atenció a l’alumnat amb necessitats d’atenció sanitària crònica “recaiga sobre el professorat”, sinó que consideren que caldria la presència de personal sanitari per atendre l’alumnat en determinats casos.

Pel que fa a Xarxa Llibres, el 50% dels centres responen que tota la gestió ha recaigut exclusivament sobre el professorat, mentre que la resta dels centres ha treballat en coordinació amb les famílies. La immensa majoria dels centres, un 95%, considera que la Conselleria ha gestionat malament aquesta mesura, ja que ha sobrecarregat de feina els centres, com ja va denunciar el sindicat en el seu moment.

Conclusions

STEPV considera, fruit del resultat de les enquestes realitzades, que “continuen, en termes generals, els mateixos problemes d’inici de curs”: plantilles incompletes, problemes d’infraestructures, ràtios massa altes, etc. Tot i que s’ha recuperat una part del professorat retallat pel Govern anterior, els centres es queixen de l’acumulació de tasques burocràtiques. A més, mostren el seu descontent pel recent protocol d’atenció sanitària, ja que la feina recau exclusivament en el personal docent. En eixe sentit, el sindicat ha demanat, aquest passat dijous, a la Conselleria d’Educació, la negociació d’aquest protocol, que no ha passat per mesa sectorial per tal de millorar-lo i incorporar personal sanitari per a l’atenció a l’alumnat amb malalties cròniques.

A més, es confirma la queixa per la mala gestió del programa Xarxa Llibres, fet que va motivar una mobilització del sindicat el passat mes de juliol a les portes de Conselleria.

La calor, de nou, motiu de queixa dels centres

Igualment, la calor ha estat un motiu de queixa, novament, per part dels centres. STEPV ha valorat positivament que la Conselleria atenguera la petició del sindicat de fer arribar als centres instruccions clares sobre el protocol d’actuació en cas d’emergència per l’onada de calor.

STEPV insta l’Administració a treballar per resoldre aquests problemes d’inici de curs, a millorar la gestió i reduir les tasques burocràtiques dels centres educatius, a recuperar més plantilla i revertir les retallades “que encara s’apliquen al professorat” i a planificar un calendari escolar “que atenga realment les necessitats pedagògiques de l’alumnat”.

Per últim, STEV subratlla que aquest curs ha de servir per plantejar el model d’educació que volem al País Valencià, per millorar la qualitat de l’ensenyament, dignificar el valencià en el sistema educatiu i per fer front a la LOMCE.

Comparteix

Icona de pantalla completa